CEREMONIAL – 101 ani de când 70 de lăpușeni au fost împușcați pentru că erau bucurosi de Unire

420

S-au împlinit, în data de 5 decembrie 2019, 101 de ani de când 70 de locuitori ai oraşului şi-au pierdut viaţa, iar alți 140 au fost răniți în centrul orașului, doar pentru ca îi bucurau vestea Marii Uniri.

„În 5 decembrie 1918, un mitralior ungur a deschis focul, făcând prăpăd. Era tot o zi de joi când locuitorii din Târgu Lăpuş s-au strâns în piaţă, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, pentru a afla evenimentele de la 1 Decembrie. Niciunul din cei aflaţi aici nu bănuia ce avea să se întâmple și niciunul nu a meritat sa aibă parte de o soarta atât de crudă.

În 5 decembrie 2019,  la 101 ani de la teribilul eveniment, primarii din bazinul Țării Lăpușului și-au prezentat omagiile și au depus coroane și jerbe de flori la monumentul eroilor din localitate”, ne spune primarul din Cupșeni, Lucia Butcure.

Pentru cei care nu știu, Monumentul eroilor căzuți pentru reîntregirea neamului se află în centrul orașului Târgu Lăpuș, fiind ridicat în anul 1935, distrus în 1940, refăcut în anul 1946 (opera sculptorului Balan Gheorghe).

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here