CENTRUL CULTURAL SIGHET – Secția de Teatru își reia activitatea

419

Secția de Teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmației va prezenta azi, 8 noiembrie, la ora 18, piesa “Scrisorile mamei“, după un text de Oscar K. Speace. Dramatizarea și regia artistică îi aparțin lui Ioan Dorel Todea, iar traducerea din limba engleză a fost făcută de Ioan J. Popescu.

“După mutarea celor trei servicii ale Centrului Cultural Sighetu Marmației în noile locații, condițiile de prezentare a unor spectacole, și în special de teatru, sunt modeste. Cu toate acestea, Secția de Teatru va prezenta în premieră un nou spectacol având în distribuție pe prof. Nina Hoza, prof. Alina Marina, Ioana Denisa Vraja, Carmen Sorocan și Ioan Dorel Todea.

Piesa prezintă o poveste reală și are ca personaj principal pe Janka Festinger, născută la Sighet, în data de 16 noiembrie 1916, prezentată în patru etape ale vieții: adolescență, în lagăr, căsătorită și la maturitate. Povestea Jankăi a fost spusă de copiii ei David și Oscar Speace, într-un documentar artistic, în piesa care îi poartă numele.

În data de 7 octombrie 1945, Janka Festinger scria o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate”, precizează Dorel Todea, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației.

Scenariul după care a fost realizat spectacolul de teatru „Scrisorile mamei”, bazat pe această scrisoare, prezintă pe lângă aspectele legate de viața în lagărele de exterminare, momente emoționante din viața Jankăi Festinger.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here