CENTENAR INEDIT – Istoria Seiniului a prins viaţă pe holul primăriei (GALERIE FOTO)

482

Seiniul sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri aşa cum se cuvine. Astfel, autorităţile locale, în frunte cu primarul Gabriela Florica Tulbure, au decis “să orneze” holul de la intrarea în primărie cu picturi care surprind, prin culori, istoria oraşului. Lucrările sunt făcute direct pe perete şi au o înălţime de peste trei metri, fiecare.

În decurs de câteva săptămâni, imaginile din vechiul Seini au prins viaţă. Sunt opt picturi, în total, una fiind încă în lucru. Viceprimarul Octavian Bodea şi administratorul public Vasile Barbul au explicat, pentru AxaNews.ro, că sunt înfăţişate lăcaşurile de cult reprezentative din oraş, dar şi imagini din vechea aşezare.

foto deschidere – Vasile Barbul, explicând una dintre picturi

# Lăcaşurile de cult, simboluri ale Seiniului
Într-una din picturi, a fost reprezentată biserica ortodoxă, datând din anul 1882. Lăcaşul de cult are o istorie interesantă. Ea a fost construită cu… “turnul ciuntit”. Adică, ctitorii vremii nu au prevăzut biserica în forma sa actuală. Turnul lipsea. Pentru că nu au fost mulţumite de situaţie, autorităţile de la începutul secolului trecut au înălţat-o cu un turn, pe care au aşezat, crucea. În anul 1909, acesta a fost ridicat, iar în anul 1910, biserica a fost resfinţită. Totuşi, biserica ortodoxă nu este cea mai veche din Seini. Lăcaşul de cult cu istoria cea mai îndelungată este cel romano-catolic, situat, de asemenea, în mijlocul oraşului. Biserica datează din anul 1421 şi a ars de trei ori, de-a lungul vremii. Iată că ea se află, în continuare, în picioare. Seiniul mai are şi o sinagogă, datând din secolele XVI-XVII. Şi aceasta a fost înfăţişată în picturile care întâmpină, în prezent, pe cei care trec pragul Primăriei Seini. Nu lipsesc din imagini nici alte locuri reprezentative şi clădiri emblematice pentru oraşul maramureşean. Au fost pictate peisaje în care apare fosta judecătorie, clădire care, în prezent, adăposteşte Şcoala nr.1. Apare şi piaţa centrală, odinioară loc de târg.

# De la torturi la… opere de artă
Cel care a realizat lucrările este un artist din oraş, Alin Oniga. Autorităţile locale au numai cuvinte de laudă pentru acesta şi spun că este “un tânăr foarte talentat şi muncitor”. Iar rezultatul este vizibil, stârnind admiraţia celor din jur- În aproximativ două luni, a reuşit performanţa de a da viaţă holului de la intrare. Pictorul seinean a muncit numai în cursul după amiezelor. Iar asta, întrucât maramureşeanul munceşte la o firmă specializată în torturi şi dulciuri. Desigur, acolo se ocupă de partea artistică, adică ornează produsele. Practic, transformă alimentele în veritabile opere de artă. Autorităţile seinene au gândit această transformare a holului primăriei, în contextul Centenarului. Cu alte cuvinte, au dorit ca “schimbarea la faţă” a pereţilor albi să fie una de bun augur în anul în care România împlineşte o sută de ani de existenţă. Reprezentanţii administraţiei locale au explicat că istoria locală, integrată în cea naţională, are un rol foarte important şi trebuie evocată corespunzător. Iar în acest context, până la 1 Decembrie, va fi reeditată monografia oraşului. Lucrarea este realizată de preotul ortodox Gheorghe Pop.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here