CENTENAR FEST – Muzica, portul şi dansul popular din Maramureş, pe meleaguri basarabene

365

Centrul Etnocultural Vatra din raionul Străşeni a reunit, printr-un festival dedicat Centenarului Marii Uniri a României, peste treizeci de mii de participanţi care gândesc şi simt româneşte. Români din toate regiunile istorice s-au reunit prin tradiţie şi cultură.

La eveniment a fost prezentă şi o delegaţie a judeţului Maramureş, scopul evenimentului fiind acela de a conserva, perpetua şi promova valorile româneşti şi de a scoate în evidenţă diversitatea şi tradiţiile comune care stau la baza unităţii istorice, lingvistice şi culturale ale neamului românesc în Republica Moldova.

Judeţul Maramureş şi-a făcut simţită prezenţa la cel mai mare eveniment din Republica Moldova şi prin demonstraţiile de meşteşuguri populare realizate de artizanii Maria Zapca, Ileana Bizău şi discipolii Moşului Pupăză, Maria şi Petru Codrea. Standul Maramureşului, susţine Consiliul Judeţean, a fost vizitat de foarte mulţi participanţi care au degustat bucatele tradiţionale maramureşene şi au admirat ritualul mâinilor dibace ale meşterilor populari implicaţi în acest demers. S-a format şi o paradă a portului popular, care a fost încheiată printr-o spectaculoasă horă a unirii pe acordurile muzicale ale renumitului Nicolae Furdui Iancu.

“Am demonstrat încă o dată că legăturile Maramureşului cu Basarabia sunt legături de suflet care durează de foarte mult timp. Noi, ca şi administraţie judeţeană, vom încuraja astfel de schimburi de experienţe şi vom fi prezenţi acolo unde vom simţi că ne este locul”, a declarat Ioan Doru Dăncuş, vicepreşedintele CJ Maramureş.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here