CENTENAR – Băseştiul, “Capitala Marii Uniri”, în 2019

357

Acasă la George Pop de Băseşti, în 1 Decembrie, nu vor fi manifestări. Centenarul Marii Uniri va fi sărbătorit mai devreme, în 29 noiembrie. Asta, întrucât autorităţile judeţene se vor deplasa la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României. Totuşi, autorităţile din Băseşti au planuri mari în memoria personalităţii care a fost decisive în soarta României. Intenţia este de a organiza un eveniment de mare amploare, în 2019.

Autorităţile din Băseşti se pregătesc de Ziua Naţională a României. În această perioadă, se montează peste 50 de steaguri naţionale în toată comuna. “În data de 29 noiembrie, joi, vom depune coroane la bustul lui Pop de Băseşti, după care elevii vor susţine un program artistic. Sâmbătă, de 1 decembrie, la cimitirul familiei, preoţii vor oficia un parastas, după care va avea loc un program artistic”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Ioan Călăuz.

# Călăreţii sătmăreni şi un omagiu adus lui Pop de Băseşti
În urmă cu câteva zile, Băseştiul a fost vizitat de oaspeţi deosebiţi, evident, tot în contextul Centenarului Marii Uniri. “Din judeţul Satu Mare, au plecat mai mulţi călăreţi, preoţi, avocaţi, spre Alba Iulia. S-a abătut de la drumul principal, pentru a vizita comuna Băseşti. Au venit peste Codru, strict pentru a aduce un omagiu personalităţii noastre. Au urcat până la Teiul Unirii, unde s-a decis istoria. Chiar dacă nu a fost un eveniment programat, oamenii i-au întâmpinat foarte bine. A ieşit lumea să îi vadă. Din Băseşti au plecat către Cehu Silvaniei, unde s-au oprit. Totuşi, caii nu sunt obişnuiţi cu distanţe atât de mari. A fost foarte frumos gestul lor”, a relatat Ioan Călăuz.

# Un eveniment naţional în memoria lui Pop de Băseşti
Adevăratul eveniment de Centenar în Băseşti va avea loc… în 2019. Autorităţile centrale au întârziat alocarea de fonduri pentru reabilitarea casei memoriale în timp util, până în 1 decembrie 2018. În cele din urmă, banii au alocat, însă lucrările vor începe… numai în 2019. Astfel, liliecii care vieţuiesc în edificiul istoric vor trebui să îşi găsească altă casă. În acest context, autorităţile locale au regândit întregul eveniment, dacă acum nu s-a putut.
“Am dori să organizăm un eveniment de anvergură naţională în data de 23 februarie, atunci când se împlinesc o sută de ani de la moartea lui George Pop de Băseşti. Vom invita reprezentanţii localităţilor din Maramureş care au avut o importanţă istorică importantă: Şişeşti, prin Vasile Lucaciu şi Giuleşti, prin Ilie Lazăr, şi ai unor localităţi din România care au avut o importanţă istorică importantă: Bocşa, prin Simion Bărnuţiu sau Bobota, prin Corneliu Coposu. De asemenea, am dori să participe autorităţi judeţene şi naţionale. Am dori să invităm şi din Alba Iulia, dacă vor dori să vină”, a precizat Ioan Călăuz.
Cu siguranţă, pentru atingerea acestui scop, va fi necesară o susţinere financiară şi din partea autorităţilor judeţene şi centrale. Ar fi, cumva, o reparaţie istorică pentru nedreptatea care s-a făcut în anul Centenar, când George Pop de Băseşti, artizan al Marii Uniri, decisiv în acest eveniment istoric unic, a fost, cumva, lăsat la o parte de cei din Capitală!…

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here