CEL MAI IUBIT DE COPII – Azi este sărbătorit Sfântul Nicolae

276

Sărbătorit în fiecare an, în data de 6 decembrie, Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

“S-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și a trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia). Acest sfânt a fost rânduit spre cinstire în 6 decembrie, pentru că în această zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovați, care urmau a fi omorâți a doua zi. Deși a fost cunoscut și iubit încă din timpul vieții sale, săvârșind nenumărate minuni, ierarhul din Mira începe să fie cinstit mai ales începând cu secolul al VI-lea”, precizează site-ul crestinortodox.ro.

Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și, în mod special, al copiilor mici.

# Tradiții de Sfântul Nicolae

În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi, pe care le păstrează în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă crenguțele vor înflori până în data de 31 decembrie, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.

La țară, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia vor avea loc repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe, în adevăratul sens al cuvântului, iarna. În această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

# Sfântul Nicolae, cel mai iubit de copii

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghețulele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei, să aducă daruri celor care au fost cuminți.

Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Se spune că pentru Moș Nicolae este suficient să se uite pe fereastră, pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Chiar dacă Moș Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreaga lume, acesta își face timp să asculte dorințele fiecărui copil în parte.

# Sărbătoare în familiile românilor

Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne, aproape 750.000 de români își sărbătoresc onomastica în data de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.

Cele mai multe dintre femei se numesc Nicoleta. Există și românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculița, Nicole, Nikole, Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki, Nikky sau Niculăița. Majoritatea bărbaților care își sărbătoresc onomastica se numesc Nicolae. Alții poartă numele Niculai, Neculai, Nicușor sau Niculae. Mai puțini se numesc Nic, Nik, Lae, Laie, Niklas, Nicolăiță, Niculăiță, Culae sau Nicholaus.

#Hram sărăbătorit în Maramureș

Vineri, 6 decembrie, Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, va liturghisi și predica la Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia, Protopopiatul Lăpuș, cu prilejul hramului Paraclisului “Sfântul Ierarh Nicolae”. În aceeași zi, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, va fi prezent la Schitul “Sfântul Ierarh Nicolae” Baia Borșa, Protopopiatul Vișeu, unde va liturghisi și predica, cu ocazia hramului.

De asemenea, în toate bisericile maramureșene, care au hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”, vor avea loc slujbe speciale.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here