CEL MAI BUN – Dublă crimă rezolvată de un câine polițist din cadrul IPJ Maramureș

479

Autorul crimei din Bârsău de Sus, județul Satu Mare, a fost găsit cu ajutorul lui Teba, un câine de urmă al Poliției Maramureș. O femeie de 54 de ani și alta de 63 au fost găsite decedate în casa care aparținea victimei de 54 de ani.

Marți, 10 decembrie, o dublă crimă a șocat o comunitate liniștită din județul Satu Mare. Un bărbat, recidivist și eliberat din penitenciar în baza recursului compensatoriu în anul 2018, a intrat în casa unei femei de 54 de ani din Bârsău de Sus cu intenția de a comite un jaf, dar a omorât-o. Scena a fost surprinsă de o altă vecină, venită în vizită, și, pentru a-și acoperi urmele, bărbatul a omorât-o și pe aceasta. Nici 24 de ore nu a fost liber bărbatul, până ce a intrat în acțiune Teba.

# Cel mai bun câine din Poliția Română

Teba este un ciobănesc german în vârstă de patru ani și își desfășoară activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș. Împreună cu conductorul său, aceasta a primit distincția de „Cel mai bun cuplu canin” al Poliției Române.  Inteligent, plin de energie și cu un miros dezvoltat să prindă orice infractor, Teba a fost pregătit la Centrul Chinologic din Sibiu. Miercuri, 11 decembrie, Teba a ajuns la Bârsău de Sus, alături de conductorul său, Zoltan Bandi, și agentul de poliție Sorina Bakos, un alt conductor de câine. În patru ore, Teba a condus echipele de căutare spre casa criminalului.

„La Centrul Chinologic de la Sibiu, Teba a fost instruită pentru prelucrare urmă miros uman. În ceea ce privește mirosurile, sunt foarte importante primele ore de la comiterea infracțiunii. Atunci urmele sunt proaspete și cățelul reușește să identifice urma”, a spus Sorina Bakos.

Teba nu a ajuns la Satu Mare după primele ore și, chiar dacă a făcut acest lucru mai târziu, abilitățile sale extraordinare au reușit să o ducă spre criminal. I s-a dat să miroase o vatră de urmă și, cu botul în pământ, mergând după miros, Teba s-a oprit unde conducea urma, în fața casei criminalului.

Pentru a-și menține aceste abilități, Teba face între patru și cinci ore de antrenamente zilnice. Pentru fiecare misiune dusă la bun sfârșit este răsplătită cu jucăria preferată.

# Nu-i scapă nici minciuna

Unul dintre zecile de cazuri rezolvate de Teba în cursul anului 2019 vine să confirme faptul că patrupedului nu îi scapă nici minciuna. În luna august, o femeie din Sălsig a anunțat la 112 că din locuința fiului ei persoane necunoscute au furat o plasmă.

„Întrucât apelanta a declarat că nu deține cheie de acces în imobil, Teba a intrat pe geam. După doar câteva secunde s-a întors și s-a îndreptat spre femeia care a sesizat furtul. Pusă în fața faptului, femeia a revenit asupra celor sesizate, precizând că din locuința fiului nu a fost, practic, sustras niciun bun, că ea a intrat în locuință pe geamul respectiv și că nu dorește să depună plângere. Pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, femeia a fost sancționată contravențional, conform prevederilor legii, cu amendă în cuantum de 1.000 lei”, a explicat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

# Colegii lui Teba

Teba face parte din Grupa Canină a Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, în cadrul Grupei Canine, înființată în 2016, își desfășoară activitatea șapte cupluri chino-tehnice. Avem câini specializați pentru prelucrare urmă miros uman, patrulare intervenții, detectare tutun și detectare stupefiante”, a arătat comisar șef Gabriel Ciprian Sauliuc, coordonatorul Grupei Canine din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

Vis este un alt coleg de nădejde de-al lui Teba. Acesta a ajutat la prinderea unui violator, dar a mirosit și un urmărit general, soluționarea cazurilor de tâlhărie sau aplanarea scandalurilor fiind o misiune de rutină pentru patruped.

Alina VOIȚA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here