CE MAI CITESC TINERII MARAMUREŞENI – “Game of Thrones”, în topul cărţilor cumpărate

440

Într-o lume a Internetului, e limpede că tinerii maramureşeni lasă, cel puţin teoretic, cărţile la o parte, pentru a urmări filmele puse la dispoziţie de scenarişti. Însă, unii s-au prins că, adeseori, cartea “nu puşcă” unu la unu cu filmul, aşadar se pun pe citit. Să vedem ce mai citesc tinerii.

Librăriile din Baia Mare pot fi numărate pe degetele de la o mână. Privatizarea, oarecum forţată, a condus la ideea că nu mai e rentabil să faci bani ducând la botul calului cărţi. Pentru asta, oricând, există Internet. Aşa că mulţi au renunţat. Au apărut, într-un context ciudat, vânzătorii ambulanţi de cultură. “Tinerii? Cumpără mai puţin, ăsta e adevărul. Profilul cumpărătorului e 35-40 de ani, de obicei femei. Tinerii stau mai mult în faţa telefonului. Însă, nu neg că am şi tineri care vin, mă întreabă şi cumpără cărţi. De obicei, proză, iar ca şi gen, istorie, aventuri, poliţiste sau… de şcoală. Beletristica învinge, totuşi, în această “bătălie”, însă cele poliţiste şi science-fiction pot să spun că sunt pe primul loc în preferinţele lor”, explică vânzătorul ambulant de cărţi.

# Ce cumpără taximetriştii

Băimăreanul spune că a rămas foarte surprins atunci când a fost întrebat de taximetrişti ce are de vânzare. “Mulţi spun că cel care conduce toată ziua nu are timp de citit. Dimpotrivă! Unii preferă să îşi ocupe timpul în aşteptate citind cărţi, nu Facebook-ul. Mi s-au cerut cărţi din colecţia “Sfinx”, de aventuri. Poezie, mai puţin, e adevărat. Însă, au fost şi interesaţi de basme, pentru copiii lor”, spune bărbatul. Ca şi idee, oamenii cumpără cărţi mai degrabă în timpul săptămânii, nu în weekend, şi, culmea, în intervalele când munca e mai asiduă, de dimineaţă până la amiază, hai, către după amiază. Apoi, drumul către o carte cumpărată e mai lung, explică băimăreanul, tânăr şi el, de aproximativ 35 de ani.

# Fantezia, la mare (pe)trecere

Însă, la mare trecere au fost şi sunt lucrările de fantezie. Iar în ultimii ani, n-am avut deficit de aşa ceva, chiar dacă ele nu au fost româneşti. În urma unei informări pe Internet, tinerii au aflat că poveştile din Harry Potter sau Game of Thrones nu sunt unu la unu cu cele din film. Aşa că unii au căutat cărţile. “Am toate cărţile cu Harry Potter acasă. Le-am citit chiar înainte să apară filmele. Am căutat şi cărţile pentru Lord of The Rings. Acum, pentru că astea îmi plac la culme, am căutat cele cu Game of Thrones. Am comandat pe Internet, întrucât a fost greu să le achiziţionezi în Baia Mare. Însă, povestea diferă. Trebuie să recunosc că am crezut că voi afla finalul filmului citind cărţile, însă, nici vorbă. Una e una, alta e alta. Nu numai că am aflat detalii, acum sunt şi mai consternată. Am făcut o pasiune pentru cărţile după ce s-au filmat serialele de succes. Acum cauta cea cu vikingii. Ador să aflu lucruri noi, mai ales dacă îmi dezvăluie stilul lor de viaţă”. a explicat Andra, în vârstă de 27 de ani.

# Mulţi fluturi…

În rândul fetelor, mai există, încă, trendul cărţilor de corazon. Iar aici nu ne referim la cărţi despre fitness ori cum să îţi descrii o dietă vegan, ci despre iubire. “Am citit pe neresăflate “Fluturi”, de Irina Binder, lucrare redactată, după cum spune chiar autoarea, din experienţă reală, trăită de ea. Mi-a plăcut mult descrierea cărţii – rătăciri, slăbiciuni, secrete, alegeri, pierderi şi deziluzii. Autoarea spunea că unele nume sunt personaje fictive. Asta înseamnă că unele nu. M-am simţit, oarecum, parte din povestea ei. Chiar mi-a plăcut. Cu toate că, recunosc, nu ştiu cât e literatură sau vânzare, cu orice preţ. Ideea e că am încercat altceva”, a relatat Mirela, în vârstă de 24 de ani.

# “Toate titlurile bune au fost date!”…

Unii au încercat altceva. “Mi-a plăcut foarte mult o carte, autorul e contemporan cu noi, Silviu Iliuţă de la “Cronica Cârcotaşilor”. Titlul, “Toate titlurile bune au fost date”, m-a atras. Vreau să spun că e altceva. Te poartă autorul, în spaţiu şi timp, aşa cum doreşte! Foarte bune poveştile lui. Omul e autor de umor. Însă, mi se pare foarte tare cum împleteşte umorul cu drama. Îţi este greu să râzi, pentru că ştii că vei plânge. La fel, şi invers. E un fel de “maşină de spălat” de emoţii. Mi-a plăcut foarte mult. Ok, voiai să îţi spun că am citit Marcel Proust sau “Mein Kampf”? Am citit ceva care să fie aproape de sufletul meu. E bine că am citit şi n-am stat înnebunit pe Facebook, sincer!”, a explicat David, în vârstă de 27 de ani.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here