ACTUALIZARE 3 – CE-A FOST ȘI CU RO-ALERTA!… – Băimăreni speriați, furtună slabă și opinii contradictorii. Șoferii și-au acoperit mașinile, de teama grindinei

957

Ne-am tot plâns că sistemul RO-ALERT n-ar funcționa așa cum ar trebui. Cum că celebrul cod roșu emis cu întârziere a generat mai multe pagube, cu grindina-i uriașă, decât ne-am fi imaginat dacă n-am fi știut că există avertizări de specialitate. Contradicții și paradoxuri.

Mai întâi trebuie să spunem că meteorologia nu este o știință exactă. Numai Dinivitatea știe exact ce localități vor fi lovite de următoarea furtună. Meteorologii emit estimări, pe următoare minute, ore, zile sau săptămâni, în funcție de modelele de care dispun, numite și produse. Niciun meteorolog nu poate precize, cu maximă exactitate, cantitatea de apă căzută într-un anumit perimetru (mulți ați văzut că poate ploua la RFN, iar în Centrul Vechi să fie cer variabil, fără stropi), ori viteza vântului la rafale, atunci când vine un front atmosferic periculos ori minutul și locația de pe GPS unde furtuna dărâmă vreun acoperiș (de aceea, există meșteri care lucrează, certificați, de autorizații).

# Panică extremă printre băimăreni
Spre deosebire de eroarea umană care ne-a dat codul roșu în 28 mai, acum RO-ALERT-ul a funcționat. Evident, parțial. (Mesajul a fost – adăpostiți-vă!). Sunt mulți maramureșeni care nu au primit nimic, însă aflându-se în locuri publice, au aflat de la vecinii de mese de pe terase că vine vânt, grindină și vijelie. Din teama de a nu păți ca acum o săptămână și ceva, mulți băimăreni au intrat în panică. Neavând pleduri cu care să își acopere autoturismele din dotare, au luat cu asalt parcarea subterană a primului mall. Evident că aceasta a devenit, în numai câteva minute, absolut neîncăpătoare. Cei mai prevăzători și-au montat scutul antigrindină, alcătuit din mochete sau pături puțin mai devreme că, deh, nu se știe niciodată. Ideea este că acest cod portocaliu s-a dovedit a fi un fâs și au venit alte comentarii. Cum că alerta a fost degeaba, cum că nu trebuia dată, cum că oamenii s-au speriat degeaba. E drept că acest cod portocaliu a fost departe de unul de culoarea sa amenințătoare ori că acel cod roșu întârziat a făcut pagube. Însă, ideea este că a fost emis (parțial!). Dacă nu era emis deloc, cum ar fi fost? De ce a fost emis parțial? Numai DSU știe! Ideea este că meteorologia este o știință inexactă. Iar fronturile atmosferice aflate în permanentă mișcare par să facă mișto de băimăreni. Concluzia este că alerta a fost mai degrabă una care să deservească mai mult Facebook-ul. Cât mai multe fotografii cu nori, cât mai multe like-uri!…

ACTUALIZARE –  “De data aceasta am primit alerta la timp și a fost cod portocaliu, nu cod roșu. M-am speriat atât de tare, încât am tot ieșit de pe terasă și m-am dus ață la mașină. Am avut niște pături în portbagaj de cum am mers la grătar cu o zi înainte. Le-am pus automat pe parbriz și pe lunetă, măcar ele să nu se spargă. Cu caroseria nu ai ce să faci, nu aveam cu ce să o acopăr. Apoi m-am întors pe terasă. Din fericire, nu a fost nimic”, a relatat Viorel.

“Parcă a înnebunit toată lumea când s-a primit mesajul. Toată lumea s-a dus către parcarea subterană. La un moment dat, s-au format coloane infernale de mașini, atât pe partea cu Victoriei, cât și pe partea cu Independenței. Eu stau fix lângă Unic. Nu puteam să ajung acasă mai repede, că lumea era înnebunită să fugă din calea grindinei. Nu știu cât de normal este să recomanzi găsirea unui loc de adăpostire. Parcă ar veni cea mai mare catastrofă naturală din istorie”, a spus Alisia.

“Dacă bine am înțeles, alertele de acest gen se trimit celor care stau în localitățile vizate. Eu locuiesc în Baia Mare și nu am primit nimic. Zicea cineva că trebuie să îmi instalez aplicația. Ce aplicație? Sunt prostii astea! Nu trebuie instalat nimic! Cei care nu au smartphone unde ar trebui să își instaleze? Eu pur și simplu nu am primit absolut nimic. Nici acum, nici data trecută, la sfârșitul lui mai. Adică, în caz de catastrofă, unii primesc și alții nu? Ce sistem e ăsta?”, s-a întrebat Constantin.

“E bine că se trimit alertele de acest fel, măcar ai posibilitatea să te ascunzi ori să îți acoperi mașina cu ceva dacă nu ai garaje, că despre parcări acoperite în orașul ăsta nici nu mai are sens să vorbim. S-a văzut cât de mult contează să-ți pui în pled peste parbriz. Te salvează de bani dați de pomană. Am avut noroc data trecută, că m-am ales numai cu niște bocănituri, dar cunosc cel puțin șapte persoane care s-au ales cu parbrizul spart și tabla îndoită grav. Parcă s-a creat o isterie în oraș cu furtunile astea, dar poți să condamni pe cineva? S-a schimbat clima și cred că vom avea tot mai des astfel de fenomene. Oricum, prognoza meteo conține estimări, nu poate fi 100% precisă în toate zonele din oraș. S-a întâmplat ca la RFN să plouă, iar în Centrul Vechi să nu cadă strop de ploaie. Am văzut comentarii că a fost degeaba alerta, că nu a plouat mai deloc, dar nu a fost la fel peste tot”, a remarcat Ligia.

ACTUALIZARE 2 – De altfel, furtuna nu a fost nici pe departe una la fel de violentă ca și prăpădul din 28 mai 2019 sau ca și cea din 17 septembrie 2017. Însă, grindină a căzut în zona Groși, dar și în Baia Mare (iar aici includem și cartierul Firiza). Dimensiunile sale au fost, însă, mici, cu toate că, la fel ca în ultimele situații, în zona municipiului Baia Mare, s-a descărcat furtuna. Fiind o zonă depresionară, cu versanți pe nord și est, reședința de județ a Maramureșului pare locul perfect unde se izbește frontul atmosferic de vreme rea de lanțul muntos. Tocmai de aceea, amplitudinea furtunilor au fost mai mari, în ultimul timp, aici. Meteorologii atrag atenția că astfel de fenomene vor deveni frecvente, iar asta nu neaparat pe timpul verii. Vijeliile vor face parte din peisajul cotidian în acest sezon estival, în ciuda faptului că vom avea maxime de 33-34 de grade. Adică, pe timpul după-amiezelor, sunt așteptate furtuni.

ACTUALIZARE 3 – Până atunci, băimărenii se străduiesc din răsputeri să refacă ceea ce a stricat furtuna din 28 mai. În fapt, mecanicii din municipiu au fost luați cu asalt de șoferii păgubiți de minitornadă. În realitate, nu toți dețin echipamentele necesare pentru a reface caroseria îndoită de grindină. Totuși, tehnologia a evoluat și există opțiuni.
“Circulă pe Internet un filmuleț cu o sculă care acționează prin presiune și retrage îndoitura de pe tablă. Am înțeles că unii l-au comandat deja online, ar costa vreo 1.000 – 1.500 de euro. Vă dați seama câți bani fac ăia, dacă se pun pe reparat și mașinile altora? S-a zis că 200 de mașini au fost avariate. Da, 200 avariate grav, dar nu există mașină din cartierul Săsar care să nu aibă bocănituri pe plafon, măcar. Prăpăd a făcut grindina aia. Normal că panica e mare în rândul oamenilor”, a spus Ilie.

Cătă ȚINEGHE

Citește și

RO-ALERT – Cod portocaliu de furtuna in Maramures. Adapostiti-va!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here