CAZUL PROJEKT MARAMUREȘ – Tinerii erau ținuți în lanțuri, înhămați la căruță și puși să care bolovani. O tânără a vrut să se sinucidă. Atenție, detalii șocante!

225

Informații șocante din cazul de sclavie din Vișeu de Sus. Tinerii germani aduși în Maramureș, pentru a fi “vindecați” au fost supuși la chinuri incredibile pentru anul 2019. Erau legați cu funii și înhămați la căruță ori ținuți, pur și simplu, în frig și ploaie. Ba chiar a existat o tentativă de suicid, se arată în motivarea Tribunalului Maramureș!

Oamenii legii au reţinut faptul că în perioada martie 2014 – prezent (august 2019), cu posibilităţi de extindere şi anterior perioadei menţionate, în privinţa numiţilor S.B.S., a soţiei sale, numita S.B., N.V. zis “N”, Ş.G. zis „B. ”, M.I.M. zis „J. ”, G.M., N.S., precum şi în privinţa altor persoane neidentificate, subzistă suspiciunea că au traficat mai mulţi tineri de naţionalitate germană cu vârste cuprinse între 10 – 17 ani (ulterior deveniţi majori) sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative vizând recuperarea şi reintegrarea socială, în baza unor programe şi proiecte derulate de fundaţii coordonate de cetăţenii germani S.B.S. şi S.B.. Este vorba în acest sens de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş” fondat şi coordonat de numitul S.B.S. (cetăţean german), al cărui furnizor acreditat este o asociație cu sediul în municipiul Baia Mare, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit Licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de cinci ani în intervalul 1 februarie 2016 – 1 februarie 2021. Fondurile prin care Projekt Maramureş îşi desfăşoară activitatea sunt furnizate de statul german, în acest sens existând mai multe conturi deschise pe numele lui S.B.S..

# Luau viitorii sclavi din medii dezorganizate
În acest sens, subzistă indicii întemeiate că numiţii S.B.S., S.B. şi N.V. zis „N.” au iniţiat şi au constituit un grup infracţional organizat în sensul art. 367 alin. 6 Cod pen., încă înainte de anul 2014, având ca scop aducerea în România în scop de reabilitare şi reintegrare socială, a unor loturi de adolescenţi germani având comportamente antisociale şi ostile ideii de integrare socială, provenind de regulă din medii dezorganizate (părinţi divorţaţi, narcomani, alcoolici etc.), dar nu numai, sau care din cauza unor afecţiuni grave (depresie, psihoză, dependenţă de droguri) au devenit instabili emoţional şi prezintă comportamente dezordonate. Copiii respectivi sunt luaţi de statul german în custodie de la părinţii lor, după care sunt încredinţaţi organizaţiei respective pentru a intra în „programul de reabilitare” promovat de iniţiatorul şi coordonatorul acesteia, numitul S.B.S., ajutat de soţia sa şi de celelalte persoane cetăţeni români, se arată în motivare. “În programele Projekt Maramureş sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative”, mai arată motivarea instanței.

# Erau “arestați” și privați de mâncare
În realitate, însă, “tinerii sunt excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de S.B.S. în baza unor convingeri educative personale. Acestea presupun în realitate aplicarea unor metode barbare asupra minorilor prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative (în sensul legii penale), exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă (bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc.) şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii. Toate acestea sunt de natură să creeze grave traume psihice şi fizice minorilor, unii dintre ei având intenţii suicidale din această cauză”, se mai arată în motivarea instanței.

# Există suspiciunea unei complicități cu statul român
Un aspect deosebit de important este acela că în grupul infracţional organizat şi iniţiat de numiţii S.B.S., S.B. şi N.V. au fost racolaţi şi cooptaţi pe parcurs mai multe persoane de încredere, de regulă fie rude cu N.V. zis “N”, fie apropiaţi ai acestuia, care au roluri bine determinate în desfăşurarea activităţii infracţionale. Fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt însuşite de către membrii grupului, despre care subzistă suspiciunea că utilizând mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate, nu respectă principiile şi regulile folosirii fondurilor respective în scopurile dedicate. “Subzistă suspiciuni întemeiate – în baza datelor deţinute până la acest moment în cauză – că liderii grupului infracţional şi-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale (poliţie, primărie, asistenţă socială) care le facilitează accesul la informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, astfel încât atunci când astfel de controale sunt efectuate, copiii sunt sedaţi, nu sunt lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi sunt supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, aceeaşi modalitate de operare fiind practicată şi atunci când Projekt Maramureş primeşte vizita unor oficiali din Germania”, se arată în motivarea instanței.

# Exploatați și după majorat
Minorii identificați au fost audiaţi în cauză şi au fost scoşi din Projekt Maramureş pentru a se evita continuarea abuzurilor exercitate asupra lor, fiind încredinţaţi în interesul cauzei şi al lor ca minori, spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş. Numitul N.V. zis “N” cu datele de identitate menţionate anterior este perceput ca fiind persoana de încredere a numitului S.B.S., care coordonează şi organizează împreună cu acesta toate activităţile ilicite şi care ţine legătura cu diferite persoane din cadrul unor instituţii cu atribuţii şi control în domeniul practicat de Fundaţia Projekt Maramureş (în sensul unor relaţii apropiate, menite să asigure camuflarea realităţii faptice). “În unele cazuri, suspecții au continuat exploatarea persoanei vătămate şi după data împlinirii vârstei majoratului de către această persoană prin supunere la muncă forţată. În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioadele sus arătate au lipsit persoanele vătămate de libertate prin interzicerea acestora de a comunica cu familiile din Germania, prin reţinerea actelor de identitate şi a oricărui mijloc de comunicare la distanţă (telefon mobil, tabletă acces la internet) în condiţiile în care aceste persoane, majoritatea minore erau cetăţeni germani necunoscători de limbă română, unii fiind suferinzi de afecţiuni de natură psihică”, mai spune motivarea instanței.

# Erau puși să mute bolovani cu mâinile goale
Conform motivării, unii tineri au trecut prin chinuri groaznice. O persoană vătămată a declarat că a fost supus unor munci forţate, uneori acestea fiindu-i impuse cu regim de pedeapsă, cu titlu de exemplu “mutarea de bolovani foarte mari cu mâinile goale, într-un ştraf, la cărat de lemne, construirea unui grajd; toate aceste munci (….) executate de dimineaţa de la 7 până la ora 6 seara, în fiecare zi, inclusiv duminica”. Totodată, partea vătămată precizează că de mâncare primea ,,numai pâine cu slănină sau unsoare la finalul zilei”, fiind închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la WC. Potrivit declaraţiei părţii vătămate, aceasta a fost pedepsită timp de trei luni, iar în acest interval a lucrat doar cu Ş.G. fără a avea voie să vorbească cu ceilalţi copii din centru. Totodată, din declaraţia părţii vătămate rezultă că nu a primit tratament medicamentos, nu a fost înscris într-un program de şcolarizare iar de organizarea centrului, aşa cum a perceput-o acesta, s-a ocupat inculpatul S.B. ajutat de N.V., în timp ce Ş.G. şi B.T. erau persoane care puneau în executare uneori, pedepsele stabilite de către inculpatul Schumann.

# A vrut să se sinucidă!
Aspecte relevante cu privire la exploatarea de către inculpaţi a părţilor vătămate cazate în centrul Projekt Maramureş rezultă şi din declaraţia unei alte persoane vătămate, care precizează că a avut chiar o tentativă de suicid din cauza tratamentului la care a fost supusă, arătând totodată că inculpatul S.B. a avertizat-o, în sensul de a nu îndrăzni să se plângă despre condiţiile din centru, persoanelor care vizitează centrul, chiar din partea autorităţilor germane, partea vătămată arătând în plus că mereu s-a simţit vulnerabilă pentru că nu avea buletinul sau vreun act asupra sa şi pentru că nu vorbea limba română.

# 30 de zile de arest (momentan) preventiv
Pentru aceste considerente, a fost admisă în parte propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura centrală, în sensul că dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile începând cu 28 august 2019 până la 26 septembrie 2019, inclusiv, a inculpaţilor Ş.G. , N.V., B.T., S.B. şi N.S. şi a fost respinsă propunerea de arestare preventivă cu privire la inculpatul M.I.M., luând faţă de acesta măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 august 2019 şi până la data de 26 octombrie 2019 inclusiv, impunându-i să respecte obligaţiile impuse, conform dispozitivului prezentei hotărâri, s-a mai arătat în motivarea Tribunalului Maramureș.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here