CAZUL “MINITORNADA” – Maramureşul, total nepregătit în faţa naturii dezlănţuite. Un an de la furtuna care a devastat judeţul (GALERIE FOTO)

1698

În 17 septembrie 2017, Maramureşul a fost devastat de un fenomen meteorologic nemaiîntâlnit până la acel moment. Cu toate că autorităţile au recunoscut cu jumătate de gură acest lucru, judeţul nostru a fost lovit de o microtornadă. Cine a procedat greşit, conform legii, voluntar sau involuntar, şi oare suntem pregătiţi în cazul în care situaţia s-ar repeta? Iată faptele şi ce s-a schimbat de atunci!

În imaginea din deschidere, o şarpantă smulsă de pe un bloc de la RFN până peste restaurantul din faţa platoului!

În jurul după amiezii acelei zile de duminică, cerul s-a făcut negru în Maramureş. Frontul atmosferic a urcat, pe direcţia SV-NE, dinspre Banat şi Crişana. În ţară, au murit opt persoane, iar alte 137 au fost rănite. În total, au fost afectate 212 unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din 15 judeţe.

# 22 UAT-uri “lovite” din plin
În Maramureş, au fost afectate 22 de UAT-uri. Pe listă s-au aflat municipiile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, oraşe, respectiv comune. Pagubele au fost depăşit 22 de milioane de lei. Au fost afectate sau avariate peste 1.200 de locuinţe, peste 300 de anexe gospodăreşti, 78 de obiective socio-economice. Copacii prăbuşiţi de rafalele de vânt, dar şi elementele de arhitectură antrenate de pe acoperişuri au produs pagube la autoturismele parcate. Totodată, au fost doborâţi de vânt opt stâlpi de la reţelele de telefonie şi 22 de stâlpi de la reţelele de electricitate. Au fost afectate peste 470 puncte de transformare, peste 25 linii electrice aeriene din reţeaua de alimentare cu energie electrică, respectiv staţia de înaltă tensiune din Târgu Lăpuş. Să nu uităm nici că forţele de intervenţie au trebuit să salveze 23 de persoane blocate pe instalaţia de telescaun din staţiunea Şuior, în urma furtunii. Printre ele s-a aflat şi un bebeluş în vârstă de trei luni.

Intervenţie Şuior

# Viteza vântului atestă minitornada
Trebuie precizat că viteza vântului a depăşit 90 kilometri pe oră în Maramureş. Specialiştii au pomenit termenul de mezociclon. Acesta este o structură centrală rotativă, prezentă în mod obligatoriu într-o celulă conectivă foarte dezvoltată, numită furtună supercelulară. S-au format supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, au determinat doborâturi de aer. Cu alte cuvinte, de la 30 de grade, temperatura aerului a ajuns, în câteva clipe, la 16 grade! Fiind foarte mare, viteza descendentă a aerului nu a avut unde să se disipe. Pentru a face o comparaţie, un uragan în toată regula aduce vânt de aproximativ 120 km/h, fiind încadrat în gradul 12 pe scala Beaufort. O furtună extrem de puternică, de gradul 9 pe scala Beuafort aduce vânt de aproximativ 75 km/h. Calculele sunt simple şi dovedesc că am avut de a face cu o minitornadă. Conform caracteristicilor meteo, a fost depăşit pragul maxim de cod portocaliu. Însă, mesajul nu a ajuns la timp la populaţie.

Baia Mare, zona RFN

# Procedura de avertizare
Mulţi se întreabă care este procedura în astfel de situaţii. Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) este instituţia care anunţă alerta de vreme rea. Automat avertizează prin mesaj Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), după care este avertizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). La scurt timp după, este anunţată Instituţia Prefectului şi, implicit, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Asta înseamnă toţi membrii comitetului, respectiv şefi de instituţii publice deconcentrate, respectiv spitale. La scurt timp, primesc mesaje membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) din primării. Conform procedurii, şi presa primeşte informaţia, pentru a anunţa populaţia.

Baia Mare, zona Delavrancea

# Avertizările care nu au mai ajuns
În data de 17 septembrie 2017, au fost emise trei avertizări de tip nowcasting (adică, pentru fenomene meteo imediate periculoase). Prima a fost de cod portocaliu, valabilă în intervalul 17.35 – 18.35 şi viza localităţi din Codru-Chioar. Erau menţionate intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 60 km/h, izolat 80 km/h. Aceasta a venit la câteva minute înainte de 17.35. A doua avertizare a fost de cod galben şi a vizat Codrul, Chioarul şi ţara Lăpuşului. Se menţionau rafale de peste 90 km/h. Avertizarea a venit în jurul orei 17.40. A treia avertizare a fost de cod portocaliu şi a venit în jurul orei 17.50. Viza tot arealul alcătuit din Baia Mare şi proximitate, respectiv până la Seini, Suciu de Sus, Coroieni, Ardusat, Şişeşti, Lăpuş şi zona montană. Erau anunţate intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 90 km/h. Ultimele două avertizări nu au mai fost remise presei prin sms…

Baia Mare, zona bulevardului Traian

# Mesaj pierdut în… celule
E limpede că s-a intervenit prompt, iar mobilizarea a fost generală. Nu a putut fi fără cusur, în urma unei furtuni ca şi cea de atunci. Însă, e ciudat că mesajul de alertă s-a primit în unele situaţii cu întârziere. Alerta de vreme rea a fost emisă cu puţin timp înainte de urgie, au arătat sursele noastre. Mesajul a ajuns la DSU, fapt care a generat o anumită mobilizare. Însă, mesajul dinspre ISU a ajuns cu întârziere. Unii oficiali au primit mesajul la ora 18.11. Chiar şi jurnaliştii au fost avertizaţi la 18.12 şi 18.13, după caz. Asta, în condiţiile în care frontul atmosferic de vreme rea s-a abătut asupra Maramureşului înainte de ora 17.30. Surse din sistem spun că mesajele ar fi ajuns cu întârziere şi pentru că alerta s-ar fi pierdut în celulele de telefonie mobilă. În astfel de situaţii, totul depinde de cât de ocupată este celula. Nu ştim cum se poate remedia o asemenea deficienţă, cert este că e limpede că modalitatea de alertare este încă… deficitară. Mai spunem şi că acolo unde destinatarul nu a avut semnal a primit mesajul după ce a intrat într-o zonă cu semnal. Însă, au fost situaţii de persoane aflate în zonă cu acoperire bună, care au primit mesaj că va fi furtună după ce aceasta a început. Nu a plătit nimeni pentru degringoladă, vina fiind atribuită naturii. Şi atât!

Baia Mare, Şcoala nr. 18

# Un nou sistem de avertizare
Întâmplător sau nu, zilele trecute, adică exact când se împlinea un an de la minitornada devastatoare, autorităţile din Capitală au venit cu noutăţi. A fost lansat portalul ro-alert.ro. Momentan atât! Acesta reprezintă, însă, o nouă etapă în procesul de punere în funcţiune a aplicaţiei de avertizare şi alarmare a populaţiei în situaţii de urgenţă. Mesajele pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a reţelelor publice de comunicaţii mobile şi nu este necesară instalarea unei aplicaţii. Sistemul funcţionează indiferent dacă utilizatorul deţine servicii de tip abonament sau prepay, iar recepţionarea mesajelor nu generează costuri suplimentare. Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone ameninţate de situaţii de urgenţă şi este particularizat în funcţie de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui şi a numărului de telefon al utilizatorului.

Baia Mare, zona bulevardului Republicii

# Despăgubiri insuficiente
În 17 septembrie 2017, o mulţime de autoturisme au fost avariate de arborii căzuţi. O mulţime de blocuri, biserici, şcoli sau instituţii precum Bazinul de Înot “Gheorghe Demeca”, au rămas fără acoperiş. Să nu mai vorbim despre doborâturile de pe Gutâi, păduri întregi puse la pământ. Bani au venit din Capitală, în tranşe, dar insuficienţi pentru a acoperi pagubele. E greu de contabilizat cât s-a putut reface din ceea ce s-a stricat în numai câteva minute. Cert este că maramureşenii au rămas cu un gust amar cu privire la ceea ce s-a întâmplat, din prisma neputinţei generale. Au rămas în urmă imagini înspăimântătoare. În Baia Mare, spre exemplu, pe bulevardul Traian, o bucată de lemn desprinsă de pe un bloc a străpuns parbrizul unui autoturism. În cazul în care şoferul se afla în maşină, ar fi fost ucis pe loc, exact ca în filmele de groază.

Baia Mare, zona RFN

# Mărturii cutremurătoare din infern
Mărturiile de atunci depăşesc orice scenariu de thriller şi atestă prezenţa unor microcelule de aer care s-au răsucit prin Baia Mare. “Priveam speriat pe geam cum şarpantele şi ţiglele de pe blocuri au fost desprinse ca nişte foi de hârtie. La un moment dat, am văzut cum o structură în formă de pâlnie a smuls un acoperiş întreg de pe blocul vecin şi l-au adus la vreo 75 metri către blocul nostru, traversând pe diagonală platoul RFN. Am fost sigur că va izbi acoperişul de faţada blocului nostru, caz în care ar fi făcut prăpăd. Geamurile noastre ar fi fost sparte şi, cel mai probabil, elemente ar fi pătruns în locuinţele noastre. La un moment dat, pâlnia şi-a schimbat direcţia. Acoperişul s-a rupt în mai multe bucăţi. Câteva, mai mici, s-au împrăştiat în toate direcţiile, purtate de vânt. Bucata cea mare s-a spart de acoperişul restaurantului de la parter. Una din ele s-a prăbuşit în faţa restaurantului, iar alta a rămas pe acoperiş. Elemente mai mici au zburat peste tot pe platou. Pâlnia şi-a continuat drumul către Biserica Greco-Catolică, unde efectiv a răsucit un nivel din turnul în care se află clopotul. A fost o imagine care mă va marca toată viaţa. A fost îngrozitor”, a relatat Ioan.

Cătă ŢINEGHE

Baia Mare, zona RFN

Târgu Lăpuş

Baia Mare, zona bulevardului Traian

Baia Mare, zona bulevardului Traian

Pasul Gutâi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here