CAZUL ESTERA – Lacrimi, expertize şi noi audieri în Baia Mare

4203

Moartea micuţei Estera, în vârstă de cinci ani, din Baia Mare, continuă să ţină capul de afiş al ştirilor din România. Toată lumea e dornică să afle cine este criminalul şi să-l vadă încătuşat şi depus la răcoare.

# Condusă pe ultimul drum, în lacrimi…
Până atunci, în familia fetiţei au curs lacrimi azi, 3 mai. Micuţa a fost condusă pe ultimul drum. Conform ritualului, ea a fost înmormântată în rochiţă de mireasă. Familia îndurerată se confruntă în continuare cu un destin tragic. Micuţei i-a fost curmată viaţă, în mod violent, cu câteva luni înainte să intre în clasa pregătitoare.

# Medicii legiştii confirmă agresiunea sexuală
Totodată, expertiza medico-legală a confirmat suspiciunile anchetatorilor. Fetiţa a fost agresată sexual înainte de moarte. A fost vorba despre o penetrare, nu despre un viol în accepţiunea cunoscută de public. După ce a fost abuzată în cel mai josnic mod, ucigaşul a lovit-o în cap cu un corp contondent. Dat fiind faptul că este vorba despre o clădire dezafectată, suspiciunile anchetatorilor merg către ideea că ar fi vorba despre o cărămidă.

# Suspiciuni şi ipoteze
În tot acest timp, au apărut informaţii în mediul virtual cu privire la o posibilă reţinere. Conform unor surse, în cursul zilei de joi, 3 mai, au fost audiate mai multe persoane. Au fost audiaţi chiar şi minori, majoritatea adolescenţi. Se ia în calcul şi varianta unui recidivist, proaspăt ieşit din închisoare. Individul despre care s-a vorbit ar fi fost văzut în zona Cuprom în zilele premergătoare crimei. Conform informaţiilor, acesta nu ar fi făcut puşcările pentru vreo infracţiune similară cu cele în cauză în situaţia Esterei. S-a vorbit şi despre un apropiat al familiei, care ar fi recurs la omor, tocmai de frica apropiaţilor. Nu a fost lăsată deoparte varianta “preotului”. Însă, suspiciunile s-au schimbat. Nu vorbim despre un fost preot, ci despre un individ care se dădea preot şi era adeseori văzut pe bulevardele municipiului. Acesta ar fi atras-o pe fetiţă în acel loc retras, pentru a-şi satisface poftele sexuale, după care ar fi ucis-o cu sânge rece.

# Suspecţi există, cercetările continuă
Toate ipotezele sunt luate, în prezent, în calcul. În pofida tuturor zvonurilor, până joi după amiază nu s-a făcut nicio reţinere. “Există mai mulţi suspecţi, însă, momentan, cercetările continuă. Vom comunica noi informaţii de îndată ce le vom avea”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, Bogdan Gabor, prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

# Un nou apel la comunitate
Reamintim că în seara zilei de 30 aprilie, micuţa Estera, în vârstă de cinci ani, a fost găsită decedată într-o clădire dezafectată situată pe strada Electrolizei din Baia Mare. Până în prezent, criminalul nu a fost identificat. Toţi cei care deţin informaţii cu privire la fapta abominabilă sunt rugaţi să ia legătura cu oamenii legii. Orice informaţie utilă (!) ar putea conduce la găsirea celui care a ucis o fetiţă fără apărare, care nu merita să se întâlnească nicicând cu o asemenea bestie. Întreaga opinie publică este interesată ca autorul să fie încătuşat şi depus după gratii.

Crima din Baia Mare, scenarii, ipoteze şi proceduri

Crima care a îngrozit România continuă să ţină capul de afiş al interesului public. În Baia Mare şi, de altfel, în tot Maramureşul, s-a declanşat o mobilizare generală fără precedent în 2018, pentru ca autorul faptei abonimabile să fie prins şi încătuşat de oamenii legii.

Toată lumea îşi doreşte ca ucigaşul să plătească pentru fapta sa. Bestia cu chip de om a siluit o minoră, după care a ucis-o cu sânge rece într-o clădire dezafectată. Apoi, s-a făcut nevăzut, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

# Ipotezele vehiculate în prezent

În prezent, cercetările merg pe mai multe paliere, dezvăluie, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, surse judiciare. Se vehiculează faptul că fetiţa ar fi fost atrasă cu bomboane de un adult. Ipoteza este confirmată de faptul că un martor susţine că ar fi văzut-o pe Estera de mână cu un bărbat necunoscut. Alte voci au aruncat în spaţiul public faptul că autorul ar fi un fost preot, de aproximativ 50 de ani, care ar avea probleme psihice şi care s-ar fi aciuat în zona Combinatului din Baia Mare. Totodată, se ia în calcul şi varianta unui criminal minor, care a acţionat fără remuşcări, întrecând în cruzime adulţii cu un bogat istoric de violenţă.

# Procedura într-un astfel de caz

Conform procedurii în astfel de situaţii, primii “luaţi în colimator” sunt cei care au antecedente într-un astfel mod de operare. Aceştia sunt căutaţi şi chemaţi la audieri, pentru a se stabili în ce măsura profilul lor psihologic le-ar fi permis să acţioneze într-un mod atât de îngrozitor. Apoi, sunt căutate persoanele cu un trecut violent sau cu apucături sexuale nefireşti care domiciliază în apropiere şi care ar fi atras-o pe fetiţă în capcana morţii. Nu sunt uitate nici persoanele care ar fi “noi în peisaj”. Adică, cei care au venit recent în zonă şi care nu sunt cunoscute foarte bine de comunitatea care locuieşte în apropiere. În orice variantă, sunt chemate la audieri persoanele din imediata vecinătate a familiei, care au intrat în contact cu aceasta şi, implicit, cu micuţa Estera. Mai trebuie spus că nu orice persoană audiată se încadrează la capitolul “suspecţi”. Ei sunt chemaţi la audieri pentru ca anchetatorii să descâlcească firul poveştii şi pentru a da de urma posibilului autor.

# Ofiţeri specializaţi veniţi din Capitală

În orice caz, pentru că vorbim despre un caz de o gravitate extrem de mare, la nivelul anchetei au fost stabilite două centre de comandă. Unul se află în Baia Mare, iar unul în Capitală. O echipă delegată din Bucureşti a sosit deja în Maramureş, pentru “a pune umărul” la cercetări. Vorbim despre o delegare venită de la vârf şi despre anchetatori cu experienţă în domeniu, cu precădere în cazurile care implică omor, agresiune sexuală şi cazuri în care sunt implicaţi minori. Faptul că au venit oameni ai legii din Capitală a fost confirmat de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş. “În sprijinul echipei de cercetare constituite în Baia Mare, au venit ofiţeri specializaţi din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale”, a confirmat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

# O mulţime de persoane conduse la audieri

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş confirmă faptul că se verifică toate variantele posibile. “Sunt, într-adevăr, mai mulţi suspecţi. Însă, nu putem spune mai multe până când nu există probe certe în acest sens şi până când autorul nu va fi găsit. Circulă fel şi fel de informaţii în spaţiul public, însă cercetările continuă până la identificarea celui care a comis această faptă îngrozitoare. În prezent, sunt audiate toate persoanele care ar putea avea informaţii cu privire la tragedie. Într-adevăr, este vorba despre o mobilizare generală în acest caz”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, Bogdan Gabor, prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

# Băimărenii sunt cu ochii-n patru!

Băimărenii îşi fac griji cu privire la integritatea lor corporală, mai ales că autorul crimei se află, încă, în libertate. Totuşi, sursele judiciare spun că e foarte posibil ca acest lucru să nu fie valabil pentru mult timp. “Locuiesc nu departe de zona Combinatului, pe Electrolizei. Sincer, mi-e teamă să îmi las copiii să se joace şi în faţa blocului, pentru că nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla. Am o fetiţă în vârstă de şapte ani şi un băiat de cinci ani. Doamne fereşte să păţească ceva, pentru că am impresia că aş înnebuni. Faptul că e liber autorul mă înspăimântă foarte tare. Mi-e frică să ies seara din bloc”, a spus băimăreanca Valeria. “Ar putea fi oriunde! Nu ştim cum arată, poate chiar a trecut pe lângă noi, pe stradă. E înfiorător ceea ce se întâmplă! Nu credeam că e posibil aşa ceva în Baia Mare. Cred că e foarte clar pentru toată lumea că trebuie să avem grijă atât de copiii noştri, cât şi de noi înşine. Se poate întâmpla oricui să cadă pradă unui astfel de nebun. Gândul că el e încă liber e tulburător. Voi avea mai multă grijă când ies pe stradă. Măcar dacă am ştii cum arată, să ne putem feri de el. Nu vreau să mă gândesc câtă suferinţă e în familia aceea. Eu am un băiat de trei ani şi îl iubesc ca pe ochii mei din cap. Îngrozitor…”, a opinat şi Mihai.

# Apel la comunitate

Toţi cei care deţin informaţii cu privire la fapta abominabilă sunt rugaţi să ia legătura cu oamenii legii. Orice informaţie utilă (!) ar putea conduce la găsirea celui care a ucis o fetiţă fără apărare, care nu merita să se întâlnească nicicând cu o asemenea bestie. Întreaga opinie publică este interesată ca autorul să fie încătuşat şi depus după gratii.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here