CAZ GRAV LA MATERITATEA DIN BAIA MARE – Un bebeluș născut cu doar 650 de grame se luptă să trăiască

15772

Un bebeluș născut prematur, la doar 25 de săptămâni, a topit inimile personalului medical de la Maternitatea din Baia Mare. Fetița a avut la naștere, în urmă cu o săptămână, doar 650 de grame și de atunci este ținută în incubator, ventilată artificial. Micuța se luptă să trăiască, spre uimirea medicilor și a personalului medical.

Marga Pârvănoiu, șefa secției de Neonatologie a Spitalului Județean din Baia Mare, spune că este vorba despre un bebeluș născut prematur, la puțin peste jumătate din termenul normal al unei sarcini. „Vorbim despre un copil născut la 25 de săptămâni de sarcină. Dacă ne gândim la un termen normal de 40 de săptămâni, putem spune că abia a trecut de jumătate. Organele sunt formate, dar nu funcționează la capacitatea unui copil născut la termen. E imatur din toate punctele de vedere, structural, funcțional”, a explicat ea.

Medicul neonatolog mai spune că este imposibil de dat un prognostic, cu privire la șansele de supraviețuire ale copilașului. „Bebelușul poate fi bine acum, dar în două ore situația se poate schimba radical. Oricum, primele săptămâni sunt critice. Deocamdată este staționar, dar nu putem face niciun prognostic”, a mai arătat ea.

Marga Pârvănoiu mai spune că bebelușul se află într-un incubator și că va rămâne internat mai multe luni, cel mai probabil.  „Este cu detresă respiratorie, este ventilat, îi facem inclusiv kinetoterapie. Riscurile cele mai mari sunt să dezvolte afecțiuni respiratorii și neurologice”, a mai explicat medicul neonatolog.

Bebelușul a început să fie alimentat cu câte 5-6 picături de lapte de mamă, dată fiind greutatea foarte mică. Medicii încearcă din răsputeri să o salveze pe fetița născută prematur, însă șansele sunt de 50%, după cum arată specialiștii.

1 COMENTARIU

  1. Sper sa aiba putere sa mearga pina ca capat si sa plece acasa sanatoasa in bratele mamei sale.
    ATENTIE sa aiba OCHII PROTEJATI pentru ca o prietena a nascut la 6 luni tot in BAIA MARE si nu i au protejat ochii fetitei. Ca urmare i sa desprins RETINA DE LA OCHII si e OARBA desi micuta s-a luptat si a ajuns acasa, problema a fost descoperita la cateva luni dupa ce a venit acasa. CINE TREBUIA SA I PROTEJEZE OCHII IN INCUBATOR ? SAU AU CREZUT CA NU VA SUPRAVIETUI? si nu era necesar cand defapt era OBLIGATORIU . oxigenul dat in incubator era prea tare pt ochisorii ei prematuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here