CAVNIC – Parada brondoșilor încheie manifestările de Crăciun

545

Timp de trei zile, orașul Cavnic a fost cuprins de febra Crăciunului, localitatea fiind gazda mai multor manifestări specifice sărbătorii Nașterii Domnului. Acestea au fost incluse în evenimentul Crăciun în Maramureș, organizat de Consiliul Județean Maramureș.

Sărbătoarea se va încheia azi, la ora 19, cu “Parada brondoșilor”, care se va desfășura în centrul orașului Cavnic, în zona Casei de Cultură.

Brondoșii sunt colindă străzile Cavnicului îmbrăcați în costume tradiționale albe, purtând măști făcute din piele de oaie, cu ciucuri rosii, panglici și “dinți” din boabe de fasole. O limbă roșie lungă atârnă pe mască și are rolul de a speria privitorii, iar peste piept, brondoșii poarta un ham, pe care sunt legate mai multe clopote.

Legenda spune că, astfel mascați, căvnicarii au reușit să-i alunge pe tătari, care au cucerit orașul în anul 1717. Drept mărturie stă o piatră pe care este inscripționată prezența lor în oraș, care este zidită într-un obelisc numit “Piatra tatarilor”.

Conform legendei, căvnicarii s-au mascat și au folosit cu clopote și talange, reușind astfel să-i sperie pe tătari și să-i alunge de pe teritoriul lor.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here