CATASTROFĂ SOCIALĂ – Criza de sânge, o constantă în Maramureș. Urmează exemplul și donează, pentru a salva vieți! (FOTO)

291

Mulţi maramureşeni au nevoie urgentă de sânge pentru ca viaţa lor să fie salvată. Unii dintre ei suferă de diverse afecţiuni grave, alţii au fost victime ale unor accidente. Problema este că Centrul de Transfuzii Maramureș se confruntă cu o criză acută de sânge, iar acest lucru este cauzat de faptul că prea puţin trec pragul instituţiei pentru a dona.

Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Maramureș, ne-a explicat că este nevoie de sânge din toate grupele. “Totul depinde de cererile pe care avem la spitale. Am avea nevoie de sânge din toate grupele, toate sunt la fel de importante, însă, avem, mai cu seamă, în această perioadă, un deficit de B3 pozitiv și negativ, AB 4 pozitiv și negativ și A2 Rh pozitiv. Suntem conștienți că vara se mobilizează lumea mai greu, este perioada concediilor. Însă, situația este îngrijorătoare, întrucât, în semestrul I al acestui an, comparativ cu cel precedent, numărul donatorilor a scăzut cu aproximativ o sută. Am vrea să luăm legătura cu reprezentanții instituțiilor sau companiilor cu mulți angajați, să ne vină în sprijin. Nu trebuie decât să ne ofere un spațiu pentru recoltare și să ne ajute să mobilizăm lumea. Avem două paturi de recoltare mobilă, facem apel la mediul privat, dar și la instituțiile de stat, să ne vină în sprijin”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Daniela Veber.

# Colecte mobile în județ
Astfel de acțiuni s-au făcut și se tot fac, în perioada aceasta, cu toate că principiul este că merge muntele la Mahomed, și nu invers. “Am avut acțiuni, inclusiv cu Spitalul Județean, dar și cu operatori privați. În luna iunie, am făcut colecte mobile la Urbis, Seini, Vișeu și Băița. În iulie, am avut la Târgu Lăpuș. În august, sperăm să facem iarăși la Vital, la Spitalul TBC din Baia Mare, la Sighetu Marmației, poate la Târgu Lăpuș și la Borșa. Este nevoie de o distanță de 70 de zile la domni și de 90 de zile la doamne până când pot dona din nou. Am avut și situații în care am întâmpinat refuz sau, pur și simplu, am fost ignorați. Am trimis solicitări la 13 primării, ne-au răspuns numai două. Noi considerăm că este o problemă socială foarte gravă. Este o responsabilitate morală și o datorie civică. Nu se știe niciodată când, oricare dintre noi, am putea avea nevoie urgentă de sânge. Am avut o colaborare foarte bună cu cei de la Tăuții Măgherăuș, am avut parte de o mobilizare în rândul, profesorilor, elevilor, angajaților. Am avut, recent, în premieră, o acțiune și în Coltău. Sperăm să facem și în orașele Fărcașa, Șomcuta Mare și Ulmeni, unde sunt mulți locuitori. Avem și mulți pacienți din județele limitrofe, Satu Mare și Sălaj. Ei consumă mai puțin sânge decât noi. Noi avem și secții cunoscute de oncologie și hematologie, avem multe cazuri. Spitalul Județean Baia Mare este, în continuare, cel mai mare consumator din Maramureș. Pe la sfârșitul verii, vom intra în posesia unui echipament de recoltare trombocite și plasmă. Chiar dacă donarea durează minute în plus, refacerea organismului se face mai repede. Practic, donatorul nu este anemiat de donare”, a punctat Daniela Veber.

# Exemple de urmat
În ultima vreme, s-au înregistrat și inițiative civice de a susține donarea de sânge.
Într-una din zilele trecute, preoții din Protopopiatul Chioar s-au mobilizat în număr mare și au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, în urma acțiunii inițiate de părintele secretar Coza Ciprian. Reprezentanții centrului le-au mulțumit pentru gestul nobil. În plus, cei de la Rotary Club 2005 Baia Mare au inițiat o amplă campanie, intitulată „Donează sânge, salvează vieți 2019”, în care au îndemnat cetățenii să vină la centru. Asta, întrucât, printr-o singură donare, pot salva trei vieți. Tot zilele trecute, sub coordonarea profesorului de arte plastice Nicolae Suciu, mai mulți copii din Ucraina au dorit ca experiența lor în Baia Mare să fie marcată într-un mod prin care să contribuie pe termen îndelungat. Astfel, aceștia au dat viață pereților, oferind un plus de culoare în sala de așteptate a donatorilor.

# Reguli de respectat – cine nu poate dona
Există, totuşi, o serie de reguli care trebuie respectate. “Nu pot dona cei care suferă de boli cronice şi urmează tratamente în acest sens. La fel, nici cei care au suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, inclusiv tratamente de canal, în probleme stomatologice, cum ar fi extracţii sau implanturi. La doamne, hemoglobina trebuie să fie de cel puţin 12,5 g/dl, iar la domni, de 13,5 g/dl. Cei care vin să doneze sânge este bine să nu consume în ultimele 72 de ore alcool sau grăsimi, în exces. Nu au voie să doneze doamnele însărcinate sau cele aflate în perioada de lăuzie. De asemenea, nu au voie nici cei care au afecţiuni cardiovasculare, hematologice, dermatologice sau TBC, cei care au boli endocrine, ulcer, cei care au fost pensionaţi din motive medicale, respectiv cei care au boli infecţioase, precum hepatita B sau C. Este important să nu vină neodihniţi după serviciu sau petreceri, nici să aibă tatuaje sau pierce-uri. Este interzis să doneze celor care au făcut endoscopii în ultimele şase luni şi celor care nu au tensiunea sau greutatea normală, adecvată vârstei. Tensiunea arterială trebuie să fie cuprinsă, pe înţelesul tuturor, între 100 şi 180, cea mare, respectiv 60 şi 100, cea mică. Pulsul trebuie între 50 şi 100 bătăi pe minut. Greutatea minimă trebuie să fie de 50 kilograme, în cazul doamnelor şi domnişoarelor, respectiv 60 de kilograme, în cazul domnilor. Vârsta ar trebui să fie cuprinsă între 18 şi 65 de ani. În cazul în care doreşte să doneze, pentru prima dată, cineva, sânge, la o vârstă de peste 50 de ani, trebuie să îşi dea acordul şi medicul de pe triaj. În plus, nu trebuie să fie analfabeţi, întrucât trebuie să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzii Maramureș.

Cătă ŢINEGHE

1 COMENTARIU

  1. Tot mai putini sunt cei care se incadreaza la conditiile cerute. Tot mai multi au tatuaje, pierce-uri si sunt prieteni buni cu Bachus.Cum sa nu fie criza de sange? Din pacate donatorul de sange va fi tot mai greu de gasit. Primeaza distractia si placerile vietii, suferinta celuilalt prea puti mai conteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here