CASCADA CAILOR- Locul de poveste unde s-au născut zeci de legende (FOTO)

39

Maramureșul e un adevărat spectacol, e străjuit din toate părțile de munți falnici și de păduri dese de brad. Crestele și piscurile îți oferă priveliști nemaiîntâlnite.
Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borșa.

Este o destinație foarte populară, anual mii de turiști din toate colțurile țării și din străinătate vin să vadă una dintre cele mai impresionante cascade din Carpați. Apa rezultată din topirea zăpezii și din ploi se adună într-un circ glaciar și de acolo de pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea se prăvălește în jos, formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m, apoi 20 m si din nou 40 m.
Conform legendei, Muntele Piatra Rea datorită pășunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ține, din primăvară până în toamnă, hergheliile de cai. Însă acest spațiu preferat al cailor nu era liniștit. Din când în când ursul încerca să își găsească o pradă din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis șansele ursului erau slabe. Așa că ursul de obicei încerca să încolțească caii deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascadă a Cailor. Aici, neajutoratele animale nu aveau altă soluție decât să se arunce în hău.
Altă legendă spune că pe platoul montan erau herghelii de cai sălbatici. Oamenii încercau să-i prindă, pentru a-i domestici și folosi la muncile agricole. Așa i-au împins spre același final tragic: aruncarea în hău. De atunci, localnicii au botezat locul „Cascada Cailor”.
În vizita mea spre acest obiectiv turistic, am plecat din Vișeu de Sus la Stațiunea turistică Borșa, distanța nu este foarte mare(în jur de 30 de km) .Din cauza aglomerației, am parcurs cam o oră cu mașina.
Ajunsă la destinație, am optat să urc cu telescaunul însă pentru cei cu o condiție fizică bună si care doresc un plus de energie recomand parcurgerea pe jos a traseului marcat, despre care afli informații de pe un panou de orientare turistică.
Odată ajunsă sus, în vârful munților măreți, am luat drumul aspru al crestelor către cascada ascunsă în munți. Ca orice lucru frumos, cascada își cere tributul: o coborâre de jumătate de ceas pe un versant pietros. Mă încumet la această provocare și încerc să o răzbesc.
Greu cu drumul dar, odată ce am auzit vuietul liniștitor al apei, am primit încă un strop de energie iar cu ultimele puteri ajung la spectaculoasa cădere de apă.

Ajuns la cascada, dai de un loc superb, răcoros, prielnic pentru relaxare și pentru a admira aceasta minune a naturii.
Tot efortul depus pentru a parcurge acest traseu istovitor se șterge cu buretele când ajungi acolo.
Cascada este mirifică, mai ales acum, în urma ploii. Peisajele montane sunt superbe și am avut o excursie perfectă.
Am vizitat cu plăcere Cascada Cailor (una dintre cele mai frumoase cascade din țară), mi-a plăcut extrem de mult și vă recomand să mergeți să vă bucurați de spectacolul vizual și acustic oferit de aceasta. Ascultați glasul pădurii, luați potecile la pas și iubiți sălbăticia locului. Întoarcerea în mijlocul naturii este benefică și recomandată celor care se află în mijlocul marilor aglomerări urbane. Dar nu numai lor!

 

Bianca NEMEȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here