CANNES 2018 – Prezențe românești

566

Cinematografia românească va fi prezentă şi în ediţia din acest an, cea de-a 71-a, a Festivalului de film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 8-19 mai, precizează vineri Institutul Cultural Român din Paris într-un comunicat de presă.

Regizoarea de origine română Marta Bergman va participa cu primul său lungmetraj de ficţiune, ”Seule a mon mariage”, coproducţie franco-belgiană, în cadrul secţiunii paralele ACID, în timp ce scurtmetrajul ”Albastru şi roşu, în proporţii egale”, realizat de Georgiana Moldoveanu, este prezent în selecţia oficială Cinefondation.
Cu Alina Şerban în rolul principal, ”Albastru şi roşu, în proporţii egale” spune povestea Pamelei, o tânără de etnie romă care îşi părăseşte comunitatea cu speranţa de a-şi schimba destinul său şi al fiicei sale. Potrivit regizoarei, filmul este o continuare a tematicilor explorate în peliculele anterioare, cele mai multe documentare, printre care ”Clejani” şi ”Un jour mon prince viendra”. Filmul a fost produs de Frakas Productions şi Hi Films şi îi mai are în distribuţie pe Rebeca Anghel, Marian Şamu, Viorica Tudor. Coloana sonoră a filmului este compusă de Vlaicu Golcea, în colaborare cu Taraf de Haidouks şi Mahala Rai Banda.
În festival, vor fi prezenţi şi actorii români Valeriu Andriuţă, care se regăseşte în distribuţia filmului ”Donbass”, de Serghei Loznitsa, proiectat în deschiderea secţiunii “Un certain regard”, şi Alina Şerban, care va asista, alături de producătoarea Ada Solomon, la proiecţia filmului Martei Bergman, se mai precizează în comunicatul ICR Paris.

În cadrul programului “Romanian Short Waves” care, din 2008 şi până azi, prezintă la Cannes 120 minute de scurt-metraje româneşti, au fost selectate 14 filme de scurt-metraj: ”Prima lovitură” de Peter Kerek, ”Omul Care Ţine Liftul” de Sergiu Lupşe, ”Blocul 5” de Ioana Băilă, ”Cel Mai Bun Client” de Chivrica Serghei, ”Graniţe” de Andra Chiriac, ”Salix Caprea” de Valeriu Andriuţă, ”500” de Bogdan Albu, ”Lapsus” de Ana Mărgineanu, ”Miss Sueno” de Radu Potcoavă, ”Sărbătoritul” de Sabin Dorohoi, ”Vampirismus” de Saffioti şi Nardulli, ”Splendida Moarte Accident” de Sergiu Negulici, ”In the Frame” de Zavadovsky şi Gnatiuc, ”Scris/Nescris” de Adrian Silişteanu. Filmele selectate în cadrul acestui program de un juriu propus de Asociaţia Secvenţe participă la “Short Film Corner”, secţiune non-competitivă a festivalului şi pot fi vizionate într-o proiecţie specială programată în 18 mai la ora 15:00 în sala Palais F.
Alte trei scurtmetraje româneşti vor fi prezente în cadrul selecţiei “Short Film Corner”: ”A long story short”, de Andrei Olănescu, ”Pharmacia erotica”, realizat de Gheorghe Preda şi filmul ”John 746” al Anei Vijdea.
Premiul “Avanpost Digital Cube Post Production”, creat în cadrul Platformei Frontieres de la Marche du film, aduce o recunoaştere excelenţei serviciilor româneşti de post-producţie. În valoare de 150.000 de dolari, premiul va fi decernat de Marius Leftarache, reprezentantul desemnat de companiile Avanpost şi Digital Cube, şi constă în servicii de post-producţie sunet şi imagine.
Cristian Mungiu patronează, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului “La Fabrique Cinema” care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente. Potrivit comunicatului ICR Paris, alegerea lui Mungiu în această poziţie este în primul rând o recunoaştere a palmaresului, dar şi a activităţii sale în descoperirea şi susţinerea tinerilor realizatori.

În cadrul Festivalului de la Cannes, va exista un pavilion al României, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi destinat întâlnirilor profesioniştilor din industria cinematografică.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here