CANDIDATURĂ – Baia Mare vrea să fie Capitala Europeană a Tineretului în 2022. Cu ce concept participă

403

Municipiul Baia Mare şi-a depus candidatura pentru Capitala Europeană a Tineretului în anul 2022. Conform procedurii, în prima fază, a fost trimisă o notă conceptuală în acest sens, pentru ca, în data de 11 martie, să cunoaştem lista scurtă a finaliştilor. Dacă va cuceri titlul, Baia Mare ar fi cel de-al doilea oraş din România care izbuteşte performanţa. Cluj-Napoca a fost capitala europană a tineretului în anul 2015.

12 oraşe de pe continent au intrat în prestigioasa competiţie, Baia Mare fiind singurul oraş din România care ţinteşte poziţia de capitală. Lista cuprinde Baia Mare (România), Bilbao (Spania), Gdynia şi Poznan (Polonia), Kazan şi Ulyanovsk (Rusia), Leiden (Olanda), Lviv (Ucraina), Ribeira Grande (Portugalia), Tirana (Albania), Varazdin (Croaţia) şi Veszprem (Ungaria). Din acestea, cinci vor rămâne în cursă, anunţul oficial fiind făcut în data de 11 martie.

Conceptul “Cercului Urban de Tineret”

Conceptul si propunerea oraşului Baia Mare pentru titlul Capitala Europeană a Tineretului din 2022 este Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret). Conform celor care au redactat proiectul, “Cercul Urban de Tineret” este un program original și inovator, care vizează abordarea temei sustenabilității într-un mediu urban și regional, axat pe participarea tinerilor în acest proces. Bazându-se pe implicarea și participarea activă a tinerilor în comunitate, programul adresează tema cercului inovării și durabilității umane în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Oraşele se confruntă cu provocări care pot fi depăşite în moduri care să le permită să continue să se dezvolte și să crească, îmbunătățind, în același timp, utilizarea resurselor şi reducând poluarea și sărăcia. Viziunea pe termen mediu și lung cu privire la Baia Mare este cea a unui oraș cu oportunități pentru toți, cu acces la servicii de bază, energie, locuințe, transport și altele.

Reinventare pe termen scurt şi îndepărtat

Pentru a întări conceptul, iniţiatorii proiectului au publicat un mesaj pe pagina oficială. “Vezi viitorul anului 2050? În cazul Cercului Urban de Tineret, această reinventare prin tineri are efecte imediate. Anul 2022 este cel în care vrem să fim Capitala Europeană a Tineretului. Dar efectele sale ajung și în 2025, 2030 și într-un viitor mai îndepărtat. Punctul de pornire pentru “Timpul Uman” este 2018, anul ce marchează exact 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial ce a avut efecte pe termen lung asupra tuturor națiilor Europei. “Timpul Uman” este procesul acoperirii unui întreg cerc, înțelegând toți pașii și încercând să prevadă viitorul”, au scris iniţiatorii.

“Va fi greu, însă nu imposibil!”

Tinerii băimăreni susţin proiectul, sperând la un rezultat pozitiv. “Ar fi extraordinar pentru un oraş ca Baia Mare, care a avut mult de suferit după căderea comunismului, să câştige acest titlu. Însă, dacă am putut deveni Capitala Tineretului din România, cred că putem aspira şi la titlul similar european”, a fost de părere Adina. “Va fi extrem de dificil să câştige. Concurenţa este mare. Însă, nu este imposibil. Am văzut că sunt oraşe cu prestigiu, ca Bilbao sau Poznan, însă poate tocmai faptul că România deţine preşedinţia Consiliului Europei ar putea să ne fie de ajutor. Am putea arăta tuturor de ce suntem în stare”, a spus Matei. “Ar fi frumos, însă poate juriul va zice că România a avut Clujul în urmă cu câţiva ani şi vor da titlul altcuiva. Dacă nu ne-a ieşit cu Capitala Culturală, poate ne iese cu cea a Tineretului. Ne-ar aduce un renume la nivel european, ceea ce ar fi foarte bine”, a spus şi Anca.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here