CAMPANIA 2018 – Cercetări arheologice la Oarța de Sus

457

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a efectuat cercetări la situl arheologic de la Oarța de Sus, punctul “Măgura”, în perioada 25 septembrie – 10 octombrie. Colectivul de cercetare a fost alcătuit din Dan Pop (responsabil), Marius Ardeleanu și Raul Cardoș (membri), fondurile fiind asigurate de muzeul băimărean și Asociația Culturală Omnis Barbaria (Satu Mare). La cercetările arheologice au luat parte și studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (Facultatea de Istorie și Filosofie, secția Arheologie).

„Prin realizarea acestor cercetări se urmărește stabilirea stratigrafiei așezărilor identificate aici (din Neoliticul Mijlociu, Eneolitic și Epoca dacică), delimitarea extinderii pe orizontală a lor, precum și confirmarea existenței unui eventual sistem de fortificație din epoca dacică. În acest an au fost deschise și cercetate patru suprafețe. Situația stratigrafică se prezintă astfel: sub stratul arabil cu grosimea cuprinsă între 20-50 cm se găsește solul steril arheologic – rocă locală micașist. În această rocă au fost săpate, de-a lungul timpului, complexele arheologice.
În cele patru suprafețe trasate pe platoul superior al dealului au fost identificate cinci complexe arheologice, din care două au fost cercetate doar parțial astfel că funcționalitatea și atribuirea lor culturală este, în acest stadiu al cercetării, dificil de făcut”, informează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Atât în complexele arheologice, cât și în stratul de pământ arabil au fost descoperite mai multe fragmente ceramice de la vase lucrate cu mâna, dar și câteva piese litice din obsidian și silex.
De asemenea, au fost efectuate câteva cercetări de suprafață în diferite puncte de pe teritoriul localității Oarța de Sus și în împrejurimi (Bicaz, Corni și Ciută). Cu aceast prilej au fost cercetate unele din siturile cunoscute din zonă și au fost identificate altele noi.
„Cercetările vor continua și în anii următori. În 2019 se va investiga zona aflată mai jos de platoul superior, în vederea cercetării unui eventual sistem de fortificații, posibil dacic”, mai precizează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here