CĂLDURĂ MARE! – Maramureșul, în zodia disconfortului termic. Ce recomandă specialiștii și când se răcorește (FOTO)

280

Maramureșul a fost lovit de caniculă și disconfort termic accentuat, zilele acestea. Maximele au ajuns până la 33-34 de grade, iar pragul de 80 de unități (critic) al indicelui de temperatură-umezeală a fost atins, cu precădere în Baia Mare, Sighetu Marmației și Târgu Lăpuș.

# Ce este acest disconfort termic
Indicele temperatură-umezeală (ITU) este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (marime fizică egala cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer și apă), pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimțită de corpul uman. În mod normal, corpul uman se răcește prin transpirație, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare, căldura reținută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de disconfort termic influențează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu caldură, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) recomandă cetățenilor, dar mai ales persoanelor vârstnice cu probleme de sănătate să evite, pe cât posibil, expunerea la soare și căldură, în intervalul orar 11.00-18.00. Este important să consume lichide (apă și sucuri de fructe, în cantitate de 2-4 litri/zi) pentru hidratarea organismului. Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei), precum și persoanele obeze”, a explicat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.

# Estimările pe două săptămâni
Vestea bună, însă, este că vremea se va răcori începând cu ziua de miercuri. Vestea proastă, însă, este că valul de aer cald va fi dislocat prin furtuni. Tendința vremii indică faptul că, la începutul intervalului vremea va fi caniculară, media temperaturilor maxime situânduse în jurul a 35 de grade, apoi se va răci considerabil, urmând ca în data de 17 august media temperaturilor diurne să nu mai depășească 25 de grade (deci maxime de până la 27 de grade). Ulterior, vremea se va încălzi ușor până în data de 19 august când, în medie, se vor înregistra în jur de 30 de grade (deci maxime în vestul județului de până la 33 de grade), apoi se va răci din nou, până spre 24-25 de grade, în zilele de 24 și 25 august.

Minimele vor scădea spre 9-13 grade, în data de 15 august, pornind de la valori în jurul a 19 grade în primele zile ale intervalului. Ulterior, minimele vor crește ușor și treptat, până spre 16 grade (deci variațiile vor fi de la 9-13 la 19 grade) în data de 20 august, apoi o nouă răcorire a vremii va face ca spre sfârșitul intervalului să nu se mai depășească, în medie 9-13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată în intervalul 14 -17 august, apoi din nou după data de 19 august, conform modelelor meteo actuale.

Cătă ȚINEGHE

Mai jos, temperatura aerului, temperatura resimțită și ITU în 12 august 2019, ora 16.00!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here