C-AȘA-I LEGEA! – Maramureșeanul Ioan Buda a revenit la conducerea Poliției, însă a celei de Frontieră!

2533

Răsturnate de situație în ceea ce-l privește pe Ioan Buda, fostul șef al Poliției Române (născut în Maramureș), demis odată cu cazurile criminale din Caracal. Cu toate că i s-a făcut vânt de la conducerea IGPR, chestorul va ocupa o tot o funcție importantă. Explicația este simplă. Așa este legea din România.

Fostul șef al Poliției Române, Ioan Buda, demis cu scandal de Viorica Dancila în urmă tragediei de la Caracal, revine în funcția de șef al Poliției de Frontieră. Mai mult, fiica și nepotul chestorului Ioan Buda, fost șef al Poliției Române, au devenit ofițeri „peste noapte”, relatează presa centrală. Ioan Buda era detașat în fruntea Poliției Române, astfel încât acum el revine, discret, la șefia Poliției de Frontieră. Pe site-ul Poliției de Frontieră, Buda apare deja că „inspector general al Poliției de Frontieră Române”, conform presei centrale.

# Scandaluri și numiri cu repetiție
În fapt, Ioan Buda a fost împuternicit la conducerea IGPR în 26 iunie 2018, după ce Cătălin Ioniţă a cerut să fie schimbat din funcţie la cerere, din motive personale. Ioan Buda s-a născut în Cupşeni, Maramureş, are 54 de ani şi a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră. Totuși, Ioan Buda a fost implicat într-un scandal în 2011. Buda, care era la acea vreme șeful Poliției Române de Frontieră, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontier de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statutul de „regina a șpăgilor” colectate din vămi, amintește Digi24.„Se tot vorbește că vor să ajungă la regina. Păi sunt două. La vama regina e Blejnar, iar la Poliția de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către București se fac cu mașinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunț și nu au fost lăsați”, scria fostul lucrător din Vama Moravița rutier, într-o scrisoare trimisă din arest. A urmat alt scandal în 2017. Atunci, ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră Aurelian Miu îngenunchează în faţa unei mese la care stau mai mulţi chestori din minister.

# CV-ul fostului șef dintr-o parte, revenit șef în altă parte
Maramureșeanul Ioan Buda a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea, unde a urmat un curs postuniversitar de Drept Penal şi un master în Administraţie Publică. În plus, în 2004-2005, a urmat un curs postuniversitar în management la Academia de Politie „Alexandru I. Cuza” şi tot aici a făcut un master în Managementul Strategic al Afacerilor Interne. În 2010, Ioan Buda a făcut un master la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Facultatea de Comandă şi Stat Major.

AxaNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here