BUDEŞTI – La coasă, pe 35 de grade Celsius

1357

Numai la oraş se opreşte munca şi ne tragem la umbra aparatului de aer condiţionat, pe plus 30 de grade. La sate, pe căldură începe munca la fâneţe. Sigur, deja sunt cositori de toate felurile. Dar nu e obligatoriu. Deasupra satului Breb i-am găsit la adunat de fân pe soţii Ion şi Ileana Mariş, din Budeşti.

„Cam două hectare de teren ţinem. Cu mâna cosim, nu ne-am învăţat cu de astea… Tinerii ni-s duşi, căsătoriţi, în Timişoara şi-n Baia Mare. Muncim exact cât suntem stăpâni. Acum, cea mai mare parte a terenului e fâneaţă, doar 12 ari i-am arat. Am pus cartofi, dar mistreţii distrug tot în zonă. Stai c-o început să coboare şi urşii de la munte, A ieşit un om din casă, în Budeşti, că băteau câinii, da’ se temeau să meargă. Când colo, ursul ridicat în două labe mânca prune!“, spun cei doi, fără a se opri din muncă. Nu mai ţin animale ca odinioară. „Acum, doar o vacă, patru oi şi două capre mai ţinem. Am avut şi trei vaci, cai, oi multe. Dar ştiţi cum e… se duc anii, se duc copiii, gata. Mai ţinem o vacă, pentru că ne place să avem laptele nost’“, spun cei doi ţărani. Culmea, nici unul din cei doi nu au pensie! Deloc! El a lucrat, dar nu a mai putut să recupereze ani lucraţi la sonde, actele nu-s nicăieri, nu s-au adunat zece ani. A mai lucrat la CAP, la construcţii în Turda… şi tot nu-s nicăieri anii de muncă. Supravieţuiesc cu banii de la APIA. Şi-i ajută copiii. Dar nu ar abuza…

„Lucrăm până putem, nu vrem să-i apăsăm pe copii. Va veni şi vremea aia, dar până atunci, lucrăm!“ spun Ion şi Ileana Mariş din Budeşti, de 67 respectiv 63 de ani. Şi continuă munca la câmp, pe aproape 35 de grade Celsius.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here