BREXIT – Reguli noi pentru maramureșenii care conduc mașini cu volan pe dreapta

626

Maramureșenii care și-au cumpărat mașini cu volanul pe partea dreaptă specifice Marii Britanii stau acum cu sufletul la gură pentru a vedea ce se întâmplă de la finele acestei luni, odată cu ieșirea acesteia din Uniunea Europeană, conform programului anunțat.

Registrul Auto Român a anunțat o serie de modificări ale activităților specifice RAR care se adresează vehiculelor provenite din Marea Britanie, aplicabile începând cu data de 30.03.2019. Foarte important de menționat este că aceste modificări sunt aplicabile numai dacă nu se semnează acordul de retragere al Marii Britanii sau nu se prelungește, de comun acord, data de retragere a UK din blocul comunitar. Din start, maramureșenii trebuie să știe că niciun autovehicul deja înmatriculat în România nu va fi afectat de ieșirea UK din Uniunea Europeană.

Prima dintre schimbările care ar putea interveni este aceea că vehiculele noi, care au fost omologate UE de tip de către UK (marca e11) nu vor mai primi automat cartea de identitate a vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării, dat fiind faptul că omologarea UE de tip și certificatul de conformitate (CoC) aferente își pierd valabilitatea de la finele lunii în curs.

“Aceste vehicule vor fi supuse unei reomologări individuale, cu verificarea condițiilor tehnice aplicabile pentru vehicule noi. De asemenea, o CIV eliberată pe baza unei omologări UE de tip acordată de UK, pentru un autovehicul nou provenit din UK și care nu a fost încă înmatriculat, își va pierde valabilitatea și nu mai poate fi utilizată la înmatriculare. Prin urmare, RAR recomandă înmatricularea vehiculelor aflate în această situație până cel mai târziu la data de 29.03.2019’, precizează RAR.

Apoi, de la finele lunii martie la eliberarea CIV pentru vehiculele utilizate (second-hand) nu mai sunt recunoscute omologările UE de tip acordate de UK (marca e11), fiind necesară o reomologare individuală conform cerințelor din RNTR-7, aplicabile vehiculelor utilizate care provin din state terțe. În cazul emisiilor poluante se impune condiția privind nivelul minim de poluare Euro 3/Euro III. RAR mai anunță că începând cu 30.03.2019, autovehiculele utilizate (second-hand), cu postul de conducere pe partea dreaptă și care provin din UK, nu vor mai putea primi CIV, indiferent de omologarea în baza căreia au fost înmatriculate.

“Inspecția Tehnică Periodică efectuată în UK la vehiculele utilizate (second-hand) nu mai este acceptată (recunoscută) la omologarea individuală și eliberarea CIV pentru reînmatriculare în România. ITP trebuie refăcută la RAR”, se mai precizează în informarea transmisă de autoritățile centrale. Mai trebuie spus că în perioada 2006-2019 au fost introduse în România aproximativ 62.400 de vehicule care au fost anterior înmatriculate în UK.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here