BRAVO! – Băimărenii s-au reorientat pe starea de urgență!

190

Cu o zi inainte de asezarea oficiala a starii de urgenta, dar in plina criza de pandemie, baimarenii au avut o reactie neasteptata. Impresionanta, am putea spune, care ne poate da o raza de speranta asupra viitorului nostru. Nu s-au mai inghesuit in supermarketuri, nu s-au caftit pe hârtie igienica… s-au dus la munte!!

Ca o erata, inainte de toate, am vrea sa precizam un lucru: cu toate derapajele inerente spre senzational si spre scandal, inevitabile, noi am tinut intotdeauna linia obligatorie a presei, aceea de a forma si a informa. Am dezagreat intotdeauna stiri de genul „România sub ape” când erau inundatii in Vrancea, România sub nameti când era nins de 40 de centimetri in sud, iar aici era un metru si jumatate si abia scoteam saniile. Dealtfel, maramureseanul nostru aspru are reactii total diferite fata de altii, in fata necazului. Daca sunt inundatii, spune „Nu-i bai, bine ca aduce mol si oi pune acolo cartofi””. Daca e zapada mare, zice c-a fi an bun de agricultura. Daca e prea cald, zice: ”Las’ c-o fo bugat frig, s-a face malaiul!””. Uite asa, chiar la nivel de oraseni, s-a pastrat spiritul viu, de apreciat. Duminica, in preziua intrarii României in stare de urgenta, am purces la drum pe ruta Firiza-Blidari-Valea Neagra-Izvoare. Supriza!!

Orasul era aproape pustiu, inainte de toate. Abia abia de vedeai pe strazi câteva masini. Cum am ajuns insa la Firiza, zeci de masini! Pescari, turisti la plimbare, oameni de mâna pe marginea drumului, de la parinti cu copii la indragostiti la oameni cu catei. In Valea Romana, picnicuri, focuri, prajeli, de parca era 1 mai, nu preziua Starii de urgenta! Daca aceasta e reactia maramureseanului la criza, jos clopul!! Fiecare parcare de pe traseul spre Blidari era plina cu masini, malul apei plin de oameni. Marea surpriza vine de dincolo, de peste apa, unde in golful Vidrei era o masina de teren cu o familie, ba in mica peninsula se vedea si un cort! Continuam traseul prin Firiza, la fel de depopulata si de sumbra ca orasul, ca la urcare pe Valea Neagra spre Izvoare sa reinceapa fiesta: alte zeci de masini. Unii faceau offroad, altii stateau la zapada, altii culegeau brândusi si luscute. Din pacate, nici macar pe pandemie, nu se oprisera cei cu exploatarile de lemn. De la nivel de camion la duba, se carau lemne, faraoprire, iar taieri si stive de busteni erau, pe traseul in 4-5 locuri. Dar n-au reusit sa umbreasca bucuria de a vedea bamarenii fugind de televizor, de stiri sumbre, de numaratoarea de cazuri. urcând spre Izvoare, o faci in coloana, efectiv. Te intâlnesti cu toate, dar absolut toate categoriile. De la ATVuri cu tineri venind din munti, la Dacii burdusite cu lemne de foc. Sus, la Izvoare, peste o suta de masini. Si aici, contraste, de data aceasta placute. De la fum de mici si folclor plus manele de la o cabana, la montaniarzii adevarati, echipati, hârsiti, ce coborau dinspre Ignis. Familii, copii, catei peste tot. Zapada, brazi, aer curat de nu indrazneste Corona sa suie sa se lupte cu ozonul.

Pe Valea Neagra, toti afluentii erau umflati, dar cu apa perfect limpede, din topirea zapezii. Suvoaie impresionante de apa din topirea zapezii iti arata adevarata capacitate a vailor, in timp ce jos, la baza, duduia microhidrocentrala, cu apa cum n-au mai vazut de un an. Reveniti spre sat/cartier,, am mai mers si spre Blidari. La toate casele de vacanta, oamenii se bucurau de aer si de primavara ce acolo abia abia se arata. Celebrul restaurant cu peste proaspat era insa inchis, din cauza pandemiei, momentul si locul unde ne-a reamintit ce vremuri traim.

Chiar si asa, baimarenii au aratat o fata de admirat. Daca acesta va fi fi unul din efectele pandemiei, revenirea la natura si la simplitate, la origini, la vatra de foc si la sandwich, la ceaiul din termos, vom câstiga mai mult decât vom pierde din aceasta situatie!!! Aproape ca poti sa uiti maruntisuri traite in aceste zile la oras. Postasitele care te-au primit la ghiseu cu nervi, puteai sta si acasa, ce te apuca? De parca le-ai fi trezit din eterna adormire. Duduile cu spirit „civic”” mercantil de la farmacii care au facut o fapta buna si au dus unor batrâne la domiciliu vitamine de 42 de lei cu pretul de 80 de lei… Si mai sunt, si vi le vom semnaliza, pe loc, pentru ca ultimul lucru pe care trebuie sa-l pierdem acum este omenia. In ton sugubat, vioi ca baimarenii de la munte, constatam totusi ca i-am gasit un contracandidat pe masura presedintelui, la urmatoarele alegeri. Daca mâine ar fi alegeri prezidentiale, Mona ar câstiga detasat!!!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here