BOTIZA – Continuă firescul, în ciuda pandemiei

66

Comuna Botiza s-a inscris pe un drum interesant, cel al turismului rural, si o tine tot asa, mai departe. Sigur ca nu toata lumea ofera servicii sau face bani din turism. Sigur ca nu e acolo o bula atemporala in care botizenii s-au ascuns de coronavirus, de criza, de necazuri. Primarul Florea Poienar are insa raspunsuri pentru situatiile intâlnite recent, de la lipsa de turisti la pandemie.

“Perioada de stare de urgenta a fost critica, dar oamenii au fost constienti. N-am avut nici un caz, dar am avut tot timpul 40-50 de persoane izolate, pe total sute. Avem multi botizeni care lucreaza in Germania… cei stabiliti in Franta, Italia sau Anglia nu au venit, au stat acolo. Cei din Germania sunt sezonieri. Ei vin si pleaca, la doua luni de zile. Avem si acum plecati si pleaca in continuare, si in perioada starii de urgenta au avut curse speciale care i-au dus la munca. Sunt locurile lor de munca! Pe de alta parte, tot din cauza pandemiei, am facut o Hotarâre de Consiliu Local si am alocat bani din alte parti, pe care nu-i putem folosi acum, gen sarbatorile localitatii. S-au cumparat tablete pentrui copiii din familiile nevoiase. S-au luat tablete pentru cursurile online, le-am donat scolii, s-au impartit, s-au adunat si le primesc inapoi. Sunt 27 de tablete, dacava fi necesar vom mai lua, venim in sprijinul copiilor”, spune primarul comunei Botiza.Pe de alta parte, au continuat investitiile aici, chiar daca nu in acelasi ritm.

“In mare parte, am mers mai departe cu investitiile, dar nu la acelasi nivel. Avem investitii in locru, sediu de primarie, gradinita de la scoala in faza avansata, avem proiect POCU, in implementare, si inca unul ce urmeaza. Sunt doua finantari europene si doua guvernamentale in curs. Cu zona centrala amenajata rustic, pregatim o licitatie penmtru a extinde proiectul. Vom face trotuarele cu piatra cubica, in aceasta vara, din buget local. De asemenea, vom face podete rustice pâna la scoala din Botiza, pe Valea Sasului. Dar mai sunt investitii de viitor, facem proiecte. Botiza fiind statiune turistica de interes local, am avut discutii la ministere. Avem potential balnear, cu ape minerale, sarate si sulfuroase. Gândim o fabricuta de apa minerala si bai, o statiune. Asta ar fi finalul, incununarea, dupa infrastructura finalizata. Fiecare primarie ar trebui sa se gândeasca si la a-si crea venituri. Cautam o linie de finantare pentru asta, abia apoi facem proiecte. De când sunt primar, n-am facut nici un proiect care sa ramâna la dulap, toate au fost finantate. Nu vreau sa fiu un primar care cheltuie bani sa puna proiecte in arhiva”.

Sigur, n-au fost turisti in Botiza in aceasta perioada. Sunt si acum putini turisti, la acest moment, in localitate. Dar se fac rezervari, sunt facute in special pentru lunile iulie si august. Mai multe ca de obicei, din partea românilor, pe vouchere de vacanta.

“Sper ca ajungem la capacitate, in vara, dupa cum se anunta. Vor veni românii, au ce vedea. Pentru sarbatorile de iarna, avem deja rezervari. Craciunul, apoi Pastile, se rezerva cu un an inainte!”, spune primarul Florea Poienar.

E optimist in ce privesc investitiile sau turismul, dar cu mici rezerve. Simte ca punctul culminant al crizei sanitare n-a trecut si se asteapta ca intre toamna si iarna sa apara noi probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here