BOTIZA – Accentul cade pe turism și investiții, în 2020

376

Anul acesta, autoritatea locala din Botiza deschide finantari noi, dar spera de asemenea sa finalizeze altele mai vechi. Primarul Florea Poienar trece in revista atât investitiile cât si fireasca lor urmare, regasita in turismul rural din zona.

Pentru 2020 ne propunem sa finalizam lucrari mari in derulare. La toate avem cofinantari, lucrarile sunt pe final, asa ca greutatea apasa pe acest an. Finalizam drumurile de interes local, pe 8,7 kilometri, adica toate drumurile din localitate. Mai avem cofinantare de 313.000 lei la gradinita noua. Cladirea e ridicata, e acoperita, ne apropiem de final la inceputul anului scolar viitor se intra in cladire si trebuie sa finalizam si partea noastra. E mult pentru noi, deja sunt 600.000 lei doar din cele doua investitii, iar eu nu am la ora actuala suma asta, in buget. Vom avea si investitii noi, este sediul de primarie pentru care am semnat contractul de executie pe finalul anului trecut. Vor incepe lucrarile, cu fonduri guvernamentale. Mai avem proiecte la care lucram, avem nevoie de o noua aductiune de apa. Vedeti, se simte seceta la nivel mondial, avem nevoie de inca o sursade apa obligatoriu, am avut mari probleme, nu m-am gândit niciodata caasezati pe douarâuri am putea avea lipsade apa… Am ajuns in octombrie-noiembrie, avem necazuri cu apa, automat. Cautam o sursa, sa suplimentam. Anul acesta am inchide si proiectul de indiguire prin Apele Române. Pe Valea Sasului. {i acolo am avea nevoie de bani, am vrea sa facem la fel ca aici, in centru, sa fie rustic. Am modificat proiectul, dureaza de ani multi si ar fi timpul sa-l finalizam”, spune primarul Poienar.

Dar Botiza este si localitate turistica de interes local. „Suntem vizitati de foarte multi turisti, foarte bine asezata e localitatea. Din turism se câstiga, se pot face bani, eu incurajez lumea sa se apuce de turism, astfel n-ar mai fi obligati sa plece la munci agricole in Germania. Intr-un an intra intre 5-8000 de turisti. Avem 27 de pensiuni acreditate, avem 4-500 locuri de cazare. Restul fortei de munca lucreaza sezonieri in Germania, pe 2-3 luni. Avem in permamenta câteva sute de oameni plecati, 2-300. Am facut un calcul, le trebuie stampila de la noi si avem o evidenta, intr-un an am avut 1200 de persoane plecate. Fiecare vine cu 3-5000 de euro! Sustin 100% comuna, intra milioane de euro anual in comuna, prin ei.”

Cu un drum, am lamurit si importanta drumului Grosi- Botiza, contestat de multi ca fiind inutil. „Chiar este un drum turistic. Ne ajuta foarte mutl, cea mai buna legatura e pe acolo, vin din zona Clujului sau dinspre sud. Pe perioada de vara pe acolo vin, e prima lor impresie, imi si spun: Am venit incoace printr-un peisaj de vis! Eu când am de mers la Cluj, la aeroport, pe aceasta varianta, impreuna cu cea de la Suciu-Negrilesti, am 124 de kilometri, pâna la aeroportul din Cluj. Botiza-Cluj 124 de kilometri, atentie, e deja chiar mai aproape ca aeroportul din Baia Mare!! Ar trebui implicare, am vorbit cu colegul din Grosi, sa predam drumul Consiliului Judetean, sa fie intretinut si pe perioada de iarna, când e inchis. Ar ajuta turismul, chiar si acum se avânta turisti sa vina incoace, stiind ca e inchis!”, spune primarul Botizei.

Botiza, din cauza unei izolari de pe ruta Vaii Izei, are atuuri serioase. N-au de facut mare lucru sa fie interesanti, turistii sunt interesati de ceea ce vad uzual, de carutele cu fân, de mâncarea sanatoasa. De covoare vegetale, mesteri de case si de porti, care aici sunt firesti. Plus natura ce inconjoara satul, incluzând drumul amintit.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here