BORȘA – Turismul se vrea atuul de forță (VIDEO)

416

Teoretic, n-ar trebui sa fie complicat sa faci turism la Borsa. Natura este coplesitoare, muntii se pravalesc aproape pe oras, din toate partile. Aproape totul e rezervatie, scapata intr-un final de abuzurile taietorilor si al braconierilor. Orasul are spatii de cazare, poate mai trebuie finisata mentalitatea de “gazda buna” si totul ar trebui sa fie perfect.

Dar e perfectibil. Ne explica primarul Sorin Timis situatia exacta a Borsei ca forta turistica, dar si sperantele si planurile sale. „Cu pârtia olimpica de schi e o poveste lunga. si complicat`. Finantarea dintre Ministerul Dezvoltarii si primaria Borsa n-a fost niciodata clara. S-a semnat un contract de finantare pe sapte milioane de euro pentru “Dezvoltarea domeniului schiabil in Borsa.” Fara detalii, ce dezvoltam? Din acei bani s-au facut lucrari pentru telegondola, s-a tot modificat. Nu are nici o treaba finantarea din Borsa nici cu “Schi in Carpati” nici cu Elena Udrea. A fost pentru ca exploatarea miniera s-a inchis, si ca o alternativa, Guvernul a venit cu o oferta sa facem ceva, sa atragem forta de munca.

Autoritatile locale au avut banii in cont, n-au stiut sa gestioneze. Nu e de vina nici Guvernul nici Statul Roman, nici Elena Udrea, ci noi. Strict autoritatile locale n-au stiut sa duca la bun sfarsit. Ca la Vulcan. Nu putem da vina. Se va redepune pentru finantare. Tot ce am cerut acum corespunde cu cerintele Federatiei Internationale de Schi. Pârtia va putea sa organizeze sapte din cele noua tipuri de concursuri. Sumele necesare sunt la dispozitie, trebuie sa depunem dosarul cum trebuie. Si iar va depinde de autoritatile locale. Suntem statiune turistica de nivel national, singura din Maramures”, spune primarul Timis.Un alt subiect se refera la un proiect curajos la care viseaza primarul Timis: o telegondola pâna sus pe Pietrosul Rodnei. „Parcul National Muntii Rodnei, administratia sa, dupa multe negocieri, a inteles ca trebuie sa dea ceva si orasului.

Daca vrei sa inchizi gardul, sa tii tot pentru partea stiintifica, inchide, dar trebuie sa dai ceva ora[ului. Altfel io stau, in loc de 43.000 de hectare, pe uhn sfert, ma lasi cu 10.000. Au acceptat câteva cereri. Ne-au permis sa facem alimentare cu apa din lacul Stiol pentru pârtiile din zona. Ne-au permis constructia centrului Salvamont, reconstruirea cabanei turistice din Caldarea Puzdrelor. Acum terminam negocierile pentru construirea telecabinei la Pietrosul. Un proiect de viitor ce ar fi o atracție pentru tot nordul tarii. Visul nostru ar putea deveni realitate. Nu doar pentru turisti… eu va spun ca 70% din locuitorii din Borsa n-au vazut Petrosul!”, spune edilul.

Anul se incheie cu pensiuni pline. A avut recent loc o intâlnire cu proprietarii, s-a discutat cuantumul taxei de statiune. Ei spun ca au avut multi turisti, unele hoteluri se lauda cu procent de ocupare de 86% pe tot anul.. „Ne-au ajutat enorm voucherele date de Stat, au adus turisti in extrasezon. Erau turisti inclusiv in noiembrie. Cei care sunt bine organizati, au turisti. Cei care merg ca acum 20 de ani, sa fie un pat, o perna si o patura… sa-si asume!” spune el.

Sunt 140 de unitati de cazare in Borsa, cu 2000-2200 de paturi in total. Si ar mai putea fi, pentru ca, ne amintim, stau nefolosite mai multe hoteluri. Unul care se darâma in Complex, „Stibina”. Lânga el, unul reabilitat tot de Ministerul Sanatatii, modernizat si inchis, conservat.Inca unul in Complex care a ars. Inca unul in centrul Borsei, prins in hatisuri legislative si de proprietate. Mai stau blocate peste 1000 de locuri de cazare… Unul dintre cele amintite a câstigat o finantare europeana si cica va fi reabilitat din primavara, la fel au inceput lucrari firave la cel ars. In maxim cinci ani, spune primarul, daca se fac investitiile promise, drumul national, telegondola, telecabina pe Pietrosul, se poate ajunge la 5000 de locuri de cazare. Daca este vad.

În Borșa va veni o delegatie de la Federatia Nationala de Schi, pentru a vedea daca se poate reporni trambulina din Borsa, dar si sa vada daca merita sa se construiasca aici acea arena de biatlon si schi fond necesara acestui sport.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here