BORȘA – Se anunță un an de investiții definitoriu (VIDEO)

456

Ascunsa bine de tot la capat de judet, cu-adevarat unde se agata harta-n cui, Borsa ajunge greu la investitii. Sigur, peste ani s-au facut si pasi gresiti, vezi iesirea din investitia A.D.I. cu apa/canal, pârtia olimpica, etc. Acum, administratia se lupta sa isi finanteze toate proiectele si planurile facute. Nu suna rau ce vor ei, ramâne de vazut ce se poate face cu-adevarat!

„In 2018 ne-am axat pe drumurile de acces spre locuintele din Borsa. Acum 90% din locuinte au drum auto accesibil. Odata cu lucrarile la DN18 am facut o seama de lucrari gen amenajari de parcari, canalizare, camine, toate din buget local. Pentru ca ulterior nu ne vom mai putea apropia de drum. S-a lucrat si la largirea partii carosabile pe viitoarea centura de ocolire a orasului, o noua intrare in oras astfel incat sa nu se ajunga in intersectia centrala unde se blocheaza traficul si este foarte foarte aglomerat. Va fi din zona liceului sI va iesi la primarie. Ulterior, va ajunge la intersectia strazilor Alexandru Ioan Cuza cu Negoiescu, adica o lungime totala de sase kilometri.  Am mai amenajat magazii pentru depozitarea lemnului de foc, in Borsa nu exista gaz sau incalzire centrala. Stiti, am avut in vara un incendiu de proportii sI am ajutat locuitorii sa-si refaca magaziile de lemne la blocuri. Am modernizat dI spatiile de joaca sI locurile de odihna din zona centrala a ora[ului. Am reabilitat sI doua blocuri, unul in Baia Borsa sI unul in centru. Am deschis o noua gradinita de centru, era la un apartament, la parter de bloc, marind capacitatea de la 40 la 70 de copii”, trece in revista primarul Sorin Timis o parte din lucrarile facute in 2018. Urmeaza insa o lista interesanta` de investitii guvernamentale sI europene. „ Avem doua proiecte pe PNDL 2, un pod de pe drumul de centura ce este finalizat, plus statie de epurare sI magistrala de canalizare. Pe PNDL 1 am terminat asfaltarile in cartierul Pietroasa, aproximativ 18 kilometri de asfalt, pana la manastirea din zona Pietroasa, obiectiv turistic. Pe fonduri europene, avem câteva proiecte in derulare. Reabilitarea termica a doua blocuri, plus alte proiecte la care suntem in faza de documentatii, in diferite faze, gen ultime documentatii de depus inaintea semnarii contractului.  Unul este terasa Belvedere, o constructie complexa` formata din patru corpuri de cladiri, la 1600 de metri altitudine. Se va vedea din Viseu pâna in Pasul Prislop. Apoi se va monta un observator astronomic acolo. Finantarea este pe Axa 7.1., prin POR. Mai avem un proiect, EDU 1000, prin care 1000 de copii din Borsa sI din Viseu vor beneficia de conditii speciale de scolarizare, petrecere de timp liber sI de scoaldupa scoala. E o finantare de 800.000 de euro, sunt 700 de copii borseni sI 300 din Viseu. De la amenajari de sali de clasa la sali de sport, achizitionare de mijloace de transport, la activitati extrascolare. E o finantare semnata in primavara 2018”, spune edilul. Ramân planurile, visele.  O parte sunt proiecte incepute, cele amintite, altele sunt proiecte in lucru. „Pentru 2019 avem in evaluare proiectul de modernizare [I extindere a unui corp de scoala la scoala 9 din centrul Borsei, se va mari capacitatea de la 300 la 500 de copii. Proiectul este eligibil.

Edilul are insa de facut si niste lamuriri in ce privesc mai multe investitii care dureaza de foarte multa vreme in Borsa, chiar daca nu sunt direct legate de primarie, dar ele afecteaza in mod direct viata borsenilor sI activitatea economica sI cea turistica. „Drumul national 18, in partea Prislop, este finalizat. Este impecabil sI cred ca e unul din cele mai frumoase drumuri de gen din Ardeal. In zona centrala a ora[ului, pe teritoriul nostru sI al Moiseiului urmeaza sa se finalizeze,  s-a anuntat in presa ca firma a intrat in insolventa, am vorbit cu ei, spun ca este o insolventa tehnica. SI sp[un ca vor continua lucrarile, ar mai avea patru luni de lucru. Nu cred ca nu se va finaliza pana in iunie.

Cu pârtia olimpica de schi, am finalizat actele, un metru cub. Le-am predat la minister. Povestea cu telegondola este destul de lunga. N-a existat o finantare foarte clara, s-a semnat un contract de finantare pe 7 milioane de europ pentru dezvoltarea domeniului schiabil in Borsa. Fara detalii, ce insemna asta? Fara nici o treaba cu Schi in Carpati sau cu Elena Udrea. Intreprinderea miniera s-a inchis, oamenii si-au pierdut locurile de munca, Guvernul a venit cu o oferta la autoritatile locale. Care, din punctul meu de vedere, sunt principalele vinovate, pentru ca au avut banii in cont sI nu au dus la bun sfarsit finantarea. Ai cerut 7 milioane de euro, ai primit 14 sI tot n-ai dus la bun sfârsit.Proiectul se redepune spre finantare, am solicitat 20 de milioane de euro, care sa cuprinda tot,  cu pârtie de schi, instalatie de zapada artificiala,  nocturna, tot”, spune Sorin Timis, increzator ca finantarea vine, dar e constient ca va depinde iar de autoritatile locale.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here