BOLI RARE – Cazuri de malarie, sifilis şi SIDA, în Maramureş

1184

Am putea crede că Maramureşul este ocolit de afecţiuni ieşite din comun, mai ales că România este, totuşi, o ţară civilizată. Ei bine, nu este aşa. În ultimul an, raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş arată că, în judeţul nostru, s-au înregistrat cazuri de boli mai puţin întâlnite la tot pasul.

La capitolul boli transmise pe cale aeriană, se încadrează scarlatina. În anul 2017, au fost luate în supraveghere patru suspiciuni de scarlatină la trei copii preşcolari, respectiv un elev, provenind din Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare. Trei cazuri au fost confirmate cu laboratorul. Un caz s-a infirmat, conform metodologiei de supraveghere. S-a facut profilaxia prin intermediul medicului de familie. În Maramureş, a fost luat în supraveghere şi un caz suspect de meningită virală, la o persoană de gen masculin, aparţinând grupei de vârstă 10-14 ani, din oraşul Borşa. Acesta a fost internat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” din Bucuresti, cu evoluţie clinic favorabilă. Cazul a fost clasificat, conform Metodologiei de supraveghere drept caz posibil.

# Noi cazuri de SIDA, sifilis şi gonoree
În Maramureş, au fost nelipsite maladiile transmise sexual. În decursul unui an, au fost luate în supraveghere zece cazuri noi de infecţie HIV/SIDA, respectiv un caz actualizat. Au fost trimise 15 seruri pentru confirmare Western Bloot a infecţiei HIV la Institutul Naţional de Cercetare (ICC) Cantacuzino. Nu a lipsit nici sifilisul din evidenţe. În aceeaşi perioadă, au fost luate în supraveghere trei cazuri de sifilis secundar, un caz de sifilis primar, şapte cazuri de sifilis recent latent şi un caz de sifilis tardiv latent, confirmate prin rezultate de laborator, cu instituirea de tratament etiologic conform metodologiei. Tot în Maramureş, au fost luate în supraveghere cinci cazuri de gonoree la cinci persoane aparţinând grupei de vârstă 20-24 ani, 35-39 şi 55-64 ani, confirmate de laborator, de asemenea, cu instituirea de tratament etiologic conform metodologiei.

# Copil refugiat din Afganistan, cu malarie
Unele boli au venit odată cu migranţii sosiţi în Maramureş. În cursul anului 2017, a fost luată în supraveghere o suspiciune de malarie, boală parazitară, la un copil de sex masculin, în vârstă de 13 ani, refugiat din Afganistan, aflat în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Maramureş, internat la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Analizele prelevate din sangele periferic au fost trimise la ICC Cantacuzino pentru confirmare. Rezultatul a fost pozitiv pentru infecţia cu Plasmodium vivax.

# Apropiaţii celor cu hepatită au fost vaccinaţi
Nu puteau lipsi nici hepatitele virale. În cazul hepatitei acute virale tip A, a fost luat în supraveghere un focar cu nouă cazuri la nouă copii de etnie romă, din zona rurală a municipiului Baia Mare, aparţinând grupei de vârstă 0-4 ani, 5-9 ani, respectiv 10-14 ani, internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare. De asemenea, au fost luate în supraveghere si raportate nouă cazuri de hepatită acută virală tip A, 8 cazuri internate la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, aparţinând grupelor de vârstă 5-9 ani, 9-14 ani, 25-34 ani, 45-64 ani, respectiv un caz aparţinând grupei de vârstă 30-35 ani, rezident în Spania, internat la Clinica de Boli Infecţioase Cluj Napoca, confirmate prin rezultat serologic, DSP Maramures a dispus, în vederea limitării extinderii infecţiei cu virus HAV, măsuri de profilaxie nespecifice, identificarea şi supravegherea clinică a contacţilor de familie/ colectivitate, prin medicul de familie, respectiv au fost vaccinaţi 12 contacţi din focar cu vaccin antihepatită A. Am avut, în Maramureş, şi hepatita B! Au fost luate în supraveghere şi raportate două cazuri de hepatită acută virală tip B la două persoane de gen feminin, grupa de vârstă 35-44 ani şi 45-64 ani, internate la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare. S-au înregistrat şi alte hepatite. A fost luată în supraveghere o hepatită de etiologie virală-cytomegalovirus şi trei cazuri de alte hepatite acute virale, raportate şi tratate conform metodologiei.

(Va urma)

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here