BOLI PORCI, OI ŞI CAPRE – Primarii din Maramureş, avertizaţi despre bolile care ameninţă judeţul

1147

În sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ din Baia Mare a avut loc în această săptămână o întâlnire cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale pe tema evoluţiei pestei porcine africane, respectiv a Deciziei nr.1 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, referitoare la riscul epidemiologic determinat de evoluţia virusului pestei micilor rumegătoare la nivelul graniţei de sud a României şi a Planului suplimentar de măsuri. Au fost prezenţi, printre alţii, primarii din Seini, Săcălăşeni, Vima Mică, Onceşti, Săcel, Sighetu Marmaţiei, Rona de Sus sau Budeşti.

Primarilor li s-a reamintit că la nivel de judeţ au fost luate o serie de măsuri în ceea ce priveşte pesta porcină africană, confirmată până acum în Ieud şi Onceşti.

Aceste măsuri prevăd dezinfecţia clădirilor, echipamentelor, vehiculelor utilizate pentru transport, respectiv a aşternutului pentru animale şi a furajelor. Apoi, s-au stabilit, conform sistemului geografic informaţional (GIS), din cadrul unităţii epidemiologice centrale de la ANSVSA, zonele de restricţie. Zona de protecţie este pe o rază de cel puţin trei kilometri şi include localităţile Onceşti, Năneşti şi Valea Stejarului. Zona de supraveghere, pe o rază de aproximativ 10 km, include localităţile Sighetu Marmaţiei, Vadu Izei, Berbeşti, Fereşti, Giuleşti, Ocna Şugatag, Sat Şugatag, Corbeşti, Mănăstirea, Hărniceşti, Sârbi, Văleni, Bârsana, Coştiui, Rona de Jos, Rona de Sus şi Tisa.

La şedinţa de la Prefectura Maramureş a fost prezentă şi conducerea Consiliului Judeţean. Liderul administraţiei judeţene a anunţat că “lucrurile au intrat în normal, iar focarele de infecţie au fost izolate. Urmează perioada de monitorizare de 40 de zile şi sperăm din tot sufletul ca virusul să nu se extindă”.

“Trebuie în continuare să avem grijă, dar nu trebuie să fim alarmaţi fără temei. Oamenii pot în continuare să îşi crească în gospodării animalele fără teamă. Autorităţile locale şi-au făcut datoria exemplar. Am oferit suportul financiar al Consiliului Judeţean Maramureş către primăriile din Ieud şi Onceşti pentru toate tipurile de cheltuieli necesare cu dezinfecţiile obligatorii şi sunt convins că la prima şedinţă de plen va exista sprijinul consilierilor judeţeni pentru alocarea acestor bani”, a menţionat Zetea.

Vă reamintim că în cele trei focare de pestă porcină confirmate în judeţ au fost doi porci morţi (Ieud) şi alţi 10 ucişi (trei la Ieud şi şapte la Onceşti). La Ieud au fost efectuate, până acum, peste 954 de inspecţii, fiind verificaţi peste 640 porci.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here