BOGDAN VODĂ – Septuagenar, fără un leu pensie!

4081

Pe badea Grigore Tomoioaga l-am gasit la câmp, taind salcii pe marginea drumului judetean, intre Bogdan Voda si Bocicoiel. Are 74 de ani si abia terminase de arat, cu cal si plug, ca acum 100 de ani. Curata un teren pe care drumarii taiasera vegetatia si lasasera vraiste.

„Tin vo’ 10-12 hectare. Oi pune cartofi anu’ iesta, fasole apoi. Ce utilaje, cu cai si cu plug. Nu mai lucra oamenii pamântu’, nu stiu de ce o prins ura de el. Ba stiu: au bani! Io n-am! Nici un leu pensie n-am, nici ajutor social! Is nascut in ’44. M-o bagat mama sub covata, ca bagau rusii baioneta in fân, sa vada daca-i ascuns cineva. Ori beutura. O omorât asa bugati copii! Si-am iesit om. Nu, n-am pensie defel. Ia, cu calu’, mai lucru la oameni, mai duc o teleaga de balast, pamânt, ce ii. Lemne de trebe’. N-am nici baba, asa o fo’ sa fie. Io-mi fac de mâncare! Slanina prajita cu brânza am mâncat azi”, spune batrânul. Apoi, isi aminteste alte momente din istoria satului, nu obligatoriu magulitoare, dar scene absolut reale. „Ia, cam p’aci pa unde-s io se lua vama. Cine trecea prin Cuhea, platea vama. S’apoi o fo’ si oameni ce furau cai de-aci, ii festeau si ii duceau la târg pasta granita, in Slovacia! Cu vopsea de pantofi ii facea de nu-i stia nime’! Negri, maro, cu pete. Pa când ploua, gata calu’, era altu’!” spune
omul râzând, apoi revine la vremuri contemporane.
„Tara asta mere numa’ cata rau! N-am tinut io cu Ceausescu, di ce n-o avut credinta in Dumnezau. Da’ nici iestia n-au. Domnu’ Iliescu, nici el, tat pui de comunist! Si se invata si ceia mici. Sa duc in lume, vin cu euroi si isi uita credinta. Ia ce sa alege de tara… nu-i credinta, poti avea milioane!”, incheie badea Grigore, apoi isi vede de treaba.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here