BISTRA – Punctul de frontieră se cere făcut…

1013

Probabil cea mai mare promisiune facuta si neimplinita catre comuna Bistra este infiintarea unui punct de trecere de frontiera la Valea Viseului, care ar tine oarecum sub control micul trafic, oricum omniprezent. Odinioara, acolo era punct de trecere intre Imperiul Austro-Ungar si Cehia… Ca dovada ca altii se misca, sta legatura de tren facuta intre Rahiv- Kiev, oarecum inlocuind clasica odinioara Rahiv-Cluj-Budapesta. In paralel, gara din Valea Viseului se modernizeaza, autoritatile locale se inteleg excelent cu vecinii din Ucraina.

„Ne-ar fi placut sa avem punctul de trecere, dar daca nu e, ne vedem de altfel de investitii. Incepem un pod la Zarica Bistra, de 60.000 de euro, cu fonduri guvernamentale. Pe fonduri europene, modernizam caminul cultural din Crasna Viseului. Iar din buget local, avem de modernizat cam 2-3 kilometri de drumuri. Toate intra in executie anul acesta. Dar revin si zic, dac-ar fi punctul de trecere, ar fi un ajutor imens. Avem o relatie excelenta cu Zakarpatia. Oricum facem un proiect transfrontalier cu Rahiv. Ei reabiliteaza un muzeu al traditiilor, noi infiintam casa-muzeu a poetului Aurelo Clempus din Valea Viseului. Fiul poetului ne-a cedat
casa in folosinta, pe 15 ani, sa vada ce facem. In plus, am alocat sume pentru sarbatoarea traditionala „Mira la Hutuli”, replica ucraineana la „Ruptul Sterpelor”, care are loc pe 5 mai, facuta in colaborare cu Uniunea Ucrainienilor”, spune primarul Vasile Duciuc.
Cifrele recente ii dau dreptate. Este nevoie de o sarbatoare pastorala locala, câta vreme efectivele de oi au crescut vizibil, aproape la nivelul anilor ’90. Sunt 8-10 crescatori de oi in zona, cu de la 250 de oi in sus!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here