BINE DE ŞTIUT – Termenul pentru recuperarea proprietăţilor expiră peste o lună

1206

În luna octombrie 2018, erau nesoluţionate 25.200 de notificări ale foştilor proprietari şi persoanelor îndreptăţite pentru retrocedarea imobilelor, ce au fost înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) de peste cinci ani. Aceste notificări se pot rezolva în instanţă, susţin avocaţii specializaţi în litigii şi recuperarea imobilelor.

Astfel, pe data de 20 mai 2013, se regăseau depuse la ANRP circa 53.000 de dosare de retrocedare, ce aveau termen de soluţionare cinci ani (potrivit Legii 165/2013). Cum 25.200 din aceste dosare au rămas nesoluţionate până în luna octombrie 2018, iar termenul de cinci ani s-a împlinit deja în luna mai a acestui an, foştii proprietari au şase luni la dispoziţie pentru a depune acţiuni în instanţă în vederea realizării dreptului şi anume pentru constatarea calităţii de persoane îndreptăţite şi a existenţei şi întinderii dreptului de proprietate. Termenul de acţionare în instanţă pentru aceste dosare va expira însă pe data de 20 noiembrie 2018, aşadar peste mai puţin de o lună.

ANRP a comunicat că peste 9.800 de dosare se află într-o fază finală a soluţionării. Cu toate acestea, potrivit regulamentului de funcţionare al Autorităţii, instituţia are obligaţia de a rezolva circa 700 de dosare pe lună, aşadar aproximativ 8.500 de dosare în decursul unui an. Raportat la acest mod de calcul, până la soluţionarea de către ANRP a celor 25.200 de dosare în aşteptare, vor mai trece cel puţin 3 ani.

Un avocat specializat ar rezolva problemele mai rapid

În raport cu termenul de soluţionare al ANRP, un proces în instanţa de fond poate dura aproximativ un an, mai ales dacă apelezi la serviciile unui avocat specializat în recuperarea şi retrocedarea imobilelor. Ponderea covârşitoare a dosarelor care încă aşteaptă să fie rezolvate în baza Legii 10/2001 şi a Legii nr. 165/2013 este reprezentată de dosarele privind imobilele din Bucureşti, iar la acestea se adaugă cele din restul ţării, toate ajungând să fie centralizate la nivelul ANRP. Pe cale judecătorească, în instanţă, termenul de soluţionare poate va fi mai rapid.

Ca urmare a câştigării acestor dosare în instanţă, persoanele îndreptăţite îşi vor vedea recunoscute atât calitatea de persoane îndreptăţite, cât şi existenţa şi întinderea dreptului de proprietate în cauză, şi astfel, dobândind o hotărâre judecatorească în acest sens, vor avea dreptul să solicite ANRP soluţionarea cu prioritate, în sensul stabilirii punctelor şi a emiterii deciziilor de compensare prin puncte. Emiterea deciziilor reprezintă etapa finală a acestui îndelungat proces de despăgubire a foştilor proprietari de imobile naţionalizate, care vor putea în sfârşit încasa despăgubirile cuvenite, în concordanţă cu reglementările din Legea nr. 165/2013, Un avocat specializat în litigii şi retrocedarea imobilelor va stabili o strategie de administrare a probelor ce poate grăbi soluţionarea definitivă a dosarului.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here