ZIUA TINERETULUI – Baia Mare a predat ștafeta municipiului Iași

210

Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an, în data de 2 mai.

Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de către 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi Camera decizională.

Astfel, conform Legii nr. 425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Naţională a Tineretului, a notat agerpres.ro.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate şi prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.

De asemenea, legea prevede ca Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să difuzeze, în perioada 26 aprilie-2 mai, emisiuni despre problematica tineretului.

Începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România. Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, fiind un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură, potrivit site-ului https://capitalatineretului.ro/.

Primul oraş din România desemnat Capitala Tineretului din România este Timişoara, care deţine acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017. Apoi, în perioada 2 mai 2017 – 1 mai 2018, capitală a fost Bacău. A urmat municipiul Baia Mare, în perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019, la manifestări fiind invitați artiști de top din România, Alina Eremia, Delia, AMI, Carla’s Dreams, Inna, BUG Mafia sau Paraziții. Municipiul Baia Mare a predat marți, 30 aprilie, ștafeta municipiului Iași, care va fi capitală până în 1 mai 2020. Cu ocazia preluării ștafetei, în Iași va fi lansat Tramvaiul Tinerilor și va fi dezvelit totemul rISe Up.

Toate ediţiile sunt organizate sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here