BINE DE ȘTIUT – Alcoolemia maximă, în 45 de minute de cand te-ai oprit din băut

25

Consumul de băuturi alcoolice la volan se numără printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere la nivel de județ Maramureș. Este clar pentru toată lumea că dacă ai consumat o bere sau un pahar de țuică tot nu ai voie să te urci la volan.

Specialiștii spun că alcoolemia maximă este atinsă la 45 de minute de la momentul în care ai terminat de băut. Cea care va conta în cele din urmă nu este alcoolemia afișată de alcooltest, ci cea care îți va fi determinată din sange la un spital.

“Nu contează ce alcool bei, tot va ieși alcoolemie în sange. Chiar dacă bei o singură bere, tot vei avea alcoolemie. Am avut cazuri de alcoolemie de 0,8, 0,2 sau 0,03 în alcooltest, dar în sange a ieșit peste 1, 2 sau chiar 3. Poți să ai alcoolemie și dacă ai mancat bomboane cu alcool în exces. Chiar am avut un caz al unui șofer care tocmai ce savurase cateva bomboane cu alcool, a fost oprit de poliție și la alcooltest a reieșit că a consumat alcool, 0,44 parcă avea alcoolemie, dar în sange alcoolemia a fost zero. Alcoolemia din fiolă e doar informativă. Alcoolemia maximă se atinge la 45 de minute de la momentul în care te-ai oprit din băut. Contează metabolismul, contează dacă ai mancat”, spune C.P, pentru “Axanews.ro”.

Durata eliminării alcoolului din organism depinde foarte mult de tipul băuturii consumate, de varsta șoferului sau de greutatea acestuia. Concluzia ar fi una singură: Dacă ții la permisul tău ar fi bine să nu bei alcool deloc. Mai ales că în astfel de cazuri reținerea permisului poate fi cea mai mică problemă pentru tine, mai ales dacă ai omorat un om sau ai făcut accident.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here