BILATERALI – Două anotimpuri deodată în Maramureș!

281

Am traversat Maramuresul zilele acestea, iar, pentru a lua pulsul. Una din observatii: avem doua anotimpuri deodata! Daca pe Gutâi si in satele din jur e inca iarna, cu zapada, cu gospodari care cara inca fân de la câmp, in Fisculas si Chioar sut deja terenurile arate, sunt flori de câmp si oameni care deja lucreaza si planteaza prin gradini. Ca o erata, poate ar fi bine, dragi gospodari, sa incercati sa nu aprindeti anul acesta miristile… sa lasam oamenii care sunt la datorie sa se ocupe cu salvarea de vieti, nu cu stingerea focurilor, asa cum a semnalat deja de doua ori, in mediul virtual, primarul comunei Ieud. Doua focuri scapate de sub control, pe dealuri!

Peste Gutâi si in satele din zona, e zapada. Sus pe Gutâi e de doua degete, ba si un viscol ce iti intra pâna-n sira spinarii. Izvoarele sunt inghetate, pe vaile ce vin de pe râpe spre Mara sau Cosau sunt turturi. Zona Cavnicului este si ea evident inzapezita, singura observatie, trista, e ca nu-s schiorii nicaieri, desi li s-a mai dat o prelungire de sezon. Dincoace de Gutâi insa, primavara a reusit sa se instaureze, chiar daca a luat o pauza cu frigul recent. Asa se face ca, daca mergi la Firiza, spre Chioar sau in alte locuri, poti vedea poieni pline cu brândusi, |n ziua periplului nostru, insa, era prima zi de blocada totala, dupa a treia ordonanta militara, cea cu restrictionarea traficului si a iesirii din casa. Am gasit politisti pe strazi, oprind masini si cetateni, intrebând de declaratii persoanle sau acte de la firme. Culmea, pe ei insa nu i-a intrebat nimeni de sanatate. S-a petrecut miercuri, 25 martie, exact de Ziua Politiei Române! Am oprit la un echipaj la Politiei Române la intrarea in Copalnic Manastuir si la cel de la intrarea in Baia Mare dinspre Baia Sprie, in fata fostului IMMUM

  • La multi ani! Ce simtiti azi, acum?
  • Sincer? Frica, ne e frica pentru boala asta. Dar vom sta la post si ne vom face datoria!, spun cei de la Copalnic.
  • Nimic. Chiar nimic. Daca nu vorbeam dimineata cu colegii, uitam total de Ziua Politiei… Muncim. Nu e nimic sarbatoresc in ziua de azi, spun cei de la IMMUM.

Cu toate acestea, le uram sanatate si le tinem pumnii sa treaca cu bine. {i sa NE treacacu bine. Sa fie alaturi de oameni, sa ne sustinem reciproc. Sa le usuram munca, pe cât posibil!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here