BILANȚ – Activitatea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului în anul 2017

La finalul săptămânii trecute s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în cadrul cărora a fost analizată activitatea eparhiei, pe anul 2017

447

La finalul săptămânii trecute s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în cadrul cărora a fost analizată activitatea eparhiei, pe anul 2017.

Episcopia, care cuprinde județele Maramureș și Satu Mare, are 522.480 de credincioși, care sunt arondați la 94 de parohii urbane și 380 de parohii rurale cu 30 de filii.

Acestea sunt deservite de 573 de clerici și 18 preoți caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituții ce aparțin de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne și Administrației. De asemenea, în eparhie există viață monahală în 30 de mănăstiri și 10 schituri.

În anul 2017 au fost hirotoniți întru preot și diacon 32 clerici, iar 49 de clerici și personalități din rândul mirenilor au fost distinși pentru activitatea lor în folosul bisericii. S-au pensionat 16 preoți, iar 14 preoți au fost sancționați disciplinar.

60 de biserici și mănăstiri se află în acest moment în construcție

În anul precedent au continuat lucrările la Catedrala Episcopală din Baia Mare. În 2018 se preconizează finalizarea acoperișului cupolei, realizarea soclului și a contraforîilor, confecîionarea și montarea geamurilor, efectuarea finisajelor exterioare până la baza turnului, proiectarea și realizarea instalațiilor de iluminat, încălzire și sonorizare.

Anul trecut a fost aprobată finanțarea, din fonduri europene, a proiectului “Conservarea, reamenajarea și punerea în valoare a Palatului Episcopal din Sighetu Marmației” cu destinația Centrul pastoral-cultural “Sfântul Iosif Mărturisitorul”, în valoare de 5 milioane euro.

Pe cuprinsul eparhiei sunt în construcție 60 de biserici și mănăstiri, un sediu de protopopiat și opt case parohiale. De asemenea, sunt în lucru 25 de șantiere de pictură bisericească și se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare și consolidare la patru biserici monument istoric. Este vorba de bisericile “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Copalnic Mănăștur, ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Șomcuta Mare, “Sfântul Ierarh Nicolae” (a Bulenilor) Săliștea de Sus și ”Sfinîii Arhangheli Mihail și Gavriil” Plopiș.

Acțiuni social-filantropice derulate în 2017

Centrul Eparhial a desfășurat anul trecut proiecte social-filantropice susîinute din bugetul episcopiei, dar și din colecte organizate la nivel de protopopiate și parohii:

– “Prevenirea caniculei” (au fost instalate în zonele aglomerate ale municipiului Baia Mare corturi cu dozatoare de apă potabilă);

– “Acte de cinstire pentru seniorii municipiului Baia Mare”;

– “Construiește o casă, zidește suflete” (Parohia Moișeni, Protopopiatul Oaș;

– “Ghiozdanul micuîului creștin” (s-au acordat peste 100 de ghiozdane cu rechizite pentru școlari);

– “Îmbracă` un copil de Sfintele Sărbători de Paști” (au beneficiat 150 de copii);

– “Oferă un dar unui copil de Sărbătorile Nașterii Domnului” (120 de copii);

– “Îmbracă un copil de sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului” (95 de copii);

– “O bucurie pentru copii cu nevoi speciale (autism)” – Școala gimnazială “Nichita Stănescu” Baia Mare.

Obiectivele Episcopiei Maramureșului și Sătmarului pe anul 2018

În 2018 se preconizează deschiderea activităților sociale la Căminul pentru îngrijirea persoanelor vârstnice “Bunul Samarinean” Coroieni, Centrul de zi Babța (județul Satu Mare) și Centrul de zi Gelu (jud. Satu Mare).

De asemenea, va demara proiectul “Pastorația Străzii” și licențierea programul de consiliere din acest proiect. În 2018 vor fi terminate Casa socială din Moișeni (Protopopiatul Oaș) și Centrul social “Sfântul Luca” Prilog (jud. Satu Mare).

Episcopia va face demersuri pentru deschiderea unui cimitir propriu. În acest an va fi semnat un parteneriat cu Primăria Cavnic, în vederea implementării proiectului “Prevenirea situațiilor sociale precare” din localitate. Totodată este prevăzută începerea lucrărilor la proiectul “Cantina Socială Familia” a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului (b-dul Unirii), unde vor servi o masă caldă pe zi între 30 și 50 de persoane nevoiașe.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here