BENEFICIILE DONĂRII DE SANGE – Donatorii fideli se mențin tineri mai mult timp

347

Donatorii de sânge fidelizați, pe lângă faptul că ajută la salvarea altor vieți, au parte și de o serie de beneficii care se răsfrâng asupra propriului organism. În primul rând acestra li se fac analize de sânge constant și astfel le este supravegheată starea de sănătate mult mai bine, iar donarea de sânge contribuie și la o îmbătrânire mai lentă a organismului, datorită stimulării producerii de celule noi.

“Pentru donatorul constant, care donează de trei, patru sau cinci ori pe an, beneficiile sunt probabil puțin știute de majoritatea populației. În primul rând se reduce până la 30% riscul de accident vascular cerebral, de infarct miocardic sau de cancer. De asemenea crește imunitatea organismului prin stimularea măduvei de producerea de celule noi. Așa se menține mai mult tinerețea, datorită stimulării de celule osoase și a celulelor tinere. În plus, crește rezistența la șoc hemoragic. În cazul unui accident și a unei hemoragii masive, organismul este obișnuit cu pierderea de sânge și reacționează mai bine decât unul normal. Se pierd 650 de calorii în timpul unei donări de sânge. În cazul persoanelor cu o ușoară hipertensiune, care sunt acceptate totuși la donare, se reglează tensiunea, pentru că în timpul donării tensiunea scade ușor.

Pe lângă aceste beneficii ale organismului mai sunt și beneficiile materiale, respectiv șapte bonuri de masă, 50% reducere la abonamentul pentru transportul în comun pe o lună și o zi liberă de la locul de muncă sau de scutire pentru elevi sau studenți”, a declarat biolog Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here