BĂTRÂNEŢE – Pensionarii maramureșeni, între boală și lipsa banilor

566

Pentru unii, viața de pensionar e grea. Pe lângă veniturile mici, odată cu înaintarea în vârstă, apar și problemele de sănătate, iar costurile lunare devin din ce în ce mai mari.

Numeroși maramureșni spun că se descurcă greu, iar banii abia le ajung de pe o lună pe alta. „520 de lei am pensia după 27 de ani lucrați. Dăm banii pe medicamente non stop, nici nu ne ajung bine. Cumpărăm medicamente pentru cancer, tensiune, diabet și glandă. Soțul după 33 de ani lucrați are în jur de 800 de lei, adică amândoi luăm în total cam 1.300 de lei pe lună. Foarte puțin, ne descurcăm greu”, a declarat o pensionară din Baia Mare.

Pentru a-și rotunji veniturile, unii aleg să muncească și după pensionare. Chiar și așa situația este la limită. „Ne descurcăm greu. Dacă nu ne măresc ce să facem? Medicamente iau de peste 300 de lei pe lună. Eu am 800 de lei pensia, după ce iau medicamentele mai rămân cu 500 de lei și din aia trebuie să plătim taxe și restul. Nici nu știu de ne-or ajunge 500 să le plătim. Deja am oprit centrala și om avea mai puțin gaz. N-avem ce face, numai să mergem înainte. Soțul are numai 130 de lei, că nu i-o băgat grupa I. El o lucrat la Uzina 1 Mai, o ieșit la pensie atunci la 45 de ani, că o fost obligat să meargă, o fost decretul ala și nu l-o mai lăsat să lucreze și de atunci numai ce i s-o mai indexat pensia. El și-o găsit ceva de lucru acum pe patru ore și încercăm să ne descurcăm cum putem”, spune Amalica Sas.

De asemenea, Maria Temian (57 de ani) mărturisește: „E foarte greu. După ce cumperi medicamentele, după ce plătești toate cheltuielile rămâi cu apoape nimic. Eu sunt în pensie de boală. Am de luat opt feluri de medicamente, am probleme mai mari de sănătate. Pensia e 520 de lei după 22 de ani munciți. Locuiesc cu soțul, care e și el pensionar din septembrie. După 48 de ani munciți, 8 luni și 4 zile are 1.300 de lei pensie. Avem noroc că el încă e sănătos și mai lucrează pe lângă pensie. Altfel nu ne-am putea nicicum descurca”.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here