BÂRSANA – Zorii unui turism susținut de măsuri administrative serioase (VIDEO)

288

Comuna Bârsana își cunoaște potențialul, primarul de asemenea. Statutul de comună turistică îl iau foarte foarte în serios, iar 2019 se vrea a fi un an în care să se vadă serios acest lucru. Investițiile ce se fac anul acesta converg toate în acea direcție.

”Am devenit stațiune de interes turistic local anul trecut, încercăm să ne dezvoltăm pe această direcție. Vrem să facem întâlniri cu locuitorii comunei, să ne vedem, să le punem la dispoziție anumite surse de finanțare, mă refer direct la locurile de cazare, ce sunt la această oră prea puține față de cerere. Am avut discuții serioase la nivelul Ministerului Turismului, am stabilit în această lună o întâlnire. Concret, vor veni aici și vor sta de vorbă cu oamenii. Unde vreau să ajung. Cei plecați în Occident și-au făcut case mari. Care stau închise. Degeaba. Vrem să-i conștientizăm, să le venim în sprijin. Ar face bani, dacă ar transforma casele în locuri de cazare. Pe tot parcursul anului avem certeri foarte mari. Anul 2018 a fost foarte bun turistic, a fost un număr mare de turiști. Și Maramureșul în general a fost căutat” spune primarul Teodor Ștefanca.

Se încearcă și o punere în valoare, în sfârșit, a bisericii vechi monument UNESCO, sunt potențiali investitori ce ar construi un hotel. Un clujean ar veni și ar face hotel. ”Noi trebuie acum să dezvoltăm și infrastructura. Avem zona Bradova, superbă, ce merită dezvoltată. Avem trei asemenea văi pe acea zonă, Valea Muntelui ce duce spre DN 18 spre Petrova, unde avem aproape un sat întreg. Și Valea Morii, și a Caselor. Stând de vorbă cu locuitorii, am aflat povești, istorii.  În plus, am găsit izvoare de apă sărată, ne putem dezvolta și înn această direcție. Dar avea treabă în primul rând cu infrastructura. Rețeaua de apă am primit-o într-o stare precară, Bârsana e într-o zonă deficitară. Singura sursă e cea din pânza fr5eatică a Izei. Adică avem nevoie de foraje, cele de acum sunt de mică adâncime, pentru un sistem stradal, cu consum mic. Acum nu mai ajunge apa, am obținut finanțare  pentru a suplimenta debitul, avem 600 de familii racordate. Vom veni cu foraje de adâncime mai mare, la 60 de metri. Proiectul e în faza de licitație, pe PNDL 2. Dacă totul merge bine, în primăvară încep lucrările. Trebuie să rezolvăm problema apei. Apoi, avem două școli de reabilitat, cu extinderi, la Nănești și Bârsana. Sunt sobe de teracotă cu lemne în școli, sunt podelele de pe vremea când învățam eu. Mai avem reabilitarea dispensarului uman, unde am și deschide un centru de permanență. Am făcut și un centru multifuncțional socio-medical, urmează să-l dotăm. Avem bătrâni lăsați de izbeliște, vrem să venim în sprijinul lor, cu consultații, monitorizare, vizite acasă. Mai avem construirea unui pod peste Iza, există unul vechi peste care nu trec mașini de tonaj mare, o zonă în care sunt încă 20 de locuințe dar podul ar aduce dezvoltarea zonei. Mai avem semnate contracte de finanțare pentru modernizarea căminelor culturale, dar cu extgeriorul făcut cu arhitectura specifică zonei noastre”, spune primarul Ștefanca.

Teoretic, aproape totul poate intra în execuție în 2019. Mai este o grădiniță nouă începută, din păcate pe suprafața fostului teren de fotbal. Prin urmare, cu o echipă de fotbal performantă, se lucrează la dezvoltarea unui complex sportiv. Se face și un teren sintetic, tot acolo, plus o sală de sport pentru comună. Ceea ce, din păcate, duce activitatea de fotbal pe terenul din Sighetu Marmației sau în alte părți, repetăm, cu o echipă performantă. Bârsana mai are un of, înaintea asfaltărilor la care visează toată lumea. Au renunțat la proiectul de canalziare prin Fondul de Mediu, se lucrează la un altul, care să cuprindă toată comuna și cu costuri decente. Abia apoi se poate vorbi de asfaltări, dar deja există echipă în teren care face măsurători pentru proiectul de asfaltare. Sunt și trei zone în care e nevoie de extinderi de rețele electrice, dar nu case străvechi, ci mici cartiere de vile ce se nasc, odată cu exodul la muncă al localnicilor în Europa. Numai spre Văleni sunt 5-6 case construite.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here