BÂRSANA – Modernism în patria tradiției! (VIDEO)

439

Vorbesti despre Bârsana si automat ajungi la manastire si la mesterii de porti. Si te mai gândesti la biserica monument UNESCO si cam gata. Uite ca nu e asa. Tânarul primar Teodor Stefanca ne face o demonstratie de modernism la fata locului, aplicata tocmai acestei comunitati traditionaliste!

„Pentru comunitatea noastra si pentru locuitori, manastirea este un loc cu care ne mândrim. Si ne si ajuta. Turismul religios ajuta si comunitatea, se resimte. Vin turisti straini, intru in vorbs cu ei, sunt entuziasmati de ceea ce vad. Si se resimte… de exemplu au fost turisti de gen care au ales sa se stabileasca definitiv in Bârsana. Avem pensiuni, sunt 20 si, din pacate, locurile de cazare nu fac fata la cerere. Am propus, am incurajat si am luptat sa obtinem statutul de statiune de interes turistic local. Am facut primul pas. Vor aparea si investitorii de gen, cu proiecte cu fonduri europene, pentru pensiuni agroturistice. Sunt 4-5 familii care au
inceput. Ne vom dezvolta. Apoi, vrem sa atragem turistii si in alts directie. Localitatea e incarcata de istorie. Inclusiv de religie, chiliuta de pe Padova, greco-catolica, ori biserica UNESCO. Avem ce arata, trebuiesc readuse in atentie si promovate. Urmeaza atestarea, anul; viitor gândim concret, luqm povewtile la rând si le promovam. Avem familii stabilite in strainatate, temporar. Au lasat acasa case incapatoare, le-am sugerat sa faca pensiuni. Sa cazeze”, spune primarul Stefanca.
Si mai sunt surprize moderniste aici. Bârsana are idei! „Bârsana poate deveni un motor de dezvoltare economica. Sunt foarte multi turisti ce vin, pe care vrem sa-i oprim, sa fie cazati, sa viziteze si altceva, sa consume. Avem o aplicatie de telefon finalizata, functionala, cu ceea ce este de vazut in Bârsana. In momentul in care ai intrat in aplicatia Bârsana, ai obiectivele turistice, dar si acesti producatori, sa zicem brânza adevarata, din gospodarie. Sau un litru de horinca. Plus mesterii populari. E o aplicatie utila, inedita!”

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here