BANI – Sprijin pentru cei care angajează tineri fermieri

350

Fermierul care angajează doi tineri va primi un sprijin lunar de 1.000 de lei pentru fiecare dacă tânărul are studii superioare în domeniu. De 750 de lei va beneficia pentru persoanele cu studii medii de specialitate şi de 500 de lei pentru persoanele fără studii. Angajatul, la rândul lui, beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut. În acest an, pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară, sunt alocați 30.000 mii de lei.

Banii vor fi utilizaţi pentru acordarea unor facilităţi fiscale atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii au obligaţia de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni. La rândul său, tânărul beneficiar al programului care va fi angajat în condiţiile acestei legi beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul programului, se arată în documentul ministerului.

Programul va crea circa 3.000 de locuri de muncă, pentru anul 2019, pentru tineri cu studii superioare, cu studii medii de specialitate, pentru tineri care vor urma cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare, dar şi pentru cei fără studii de specialitate, contribuind la creşterea gradului de profesionalizare şi reîntinerire a forţei de muncă, precum şi la reducerea şomajului în rândul tinerilor din mediul rural.

Vasile Gherman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here