BANI PUŢINI – Părinții maramureșeni, nemulțumiți de alocația copiilor

490

În România, copiii și tinerii cu vârsta de până la 18 ani (chiar și mai mari în anumite cazuri) beneficiază lunar de o sumă de bani din partea statului.

Potrivit avocatnet.ro, copiii în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap) iau 200 de lei lunar, la fel și cei cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani. În ceea ce-i privește pe restul copiilor cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani, aceștia iau 84 de lei lunar.

Întrebați ce părere au despre valoarea alocației celor din urmă, părinții maramureșeni se arată nemulțumiți. Ei mărturisesc că această sumă este atât de mică, încât abia le ajunge să le cumpere ceva copiilor. „Nu e o sumă nici măcar decentă. Abia îți ajunge de o pereche de blugi sau două bluze. Și știm bine cât de repede cresc copiii și au nevoie de haine noi. Nu mai vorbim de mâncare și alte chestii de care are nevoie un copil. Știm bine că în țara asta toate sunt aiurea, începând de la salarii, pensii, alocații și ajungând la alimente, benzină etc. Deci, nu prea reușești să-i cumperi mai nimic unui copil din banii ăștia. Nici nu mă bazez eu pe alocația lui, dar ar trebui totuși să fie o sumă decentă, daca tot vor să ajute la creșterea unui copil. Dar problema e că nu prea vor. Mai nou nu vor nimic, cred că nici ei nu mai știu ce vor (ăștia de la conducere, că despre ei vorbim, bineînțeles). Deci, vai de ea alocație și vai de ea Românie!”, spune, revoltată, o mămică din Baia Mare.

„Eu de vreo doi-trei ani nu prea mă mai ating de alocația fetiței. O las să se strângă pentru câte un cadou mai consistent sau aniversare cu copiii. Dar dacă ar fi de calculat, clar nu ar ajunge pentru nevoile unui copil. La prețurile din ziua de azi, îi iei, să zic, o pereche de încălțări, o bluză și e gata alocația pe o lună. Nu e o suma pe care să te poți baza sau să te folosești pentru necesitățile copilului. Pentru părinții ce au copii la școală, nici atât nu ar acoperi cheltuielile”, a declarat Luminița.

De asemenea, părinții spun ca ar fi o idee bună ca alocația copilului să rămână aceeași și după ce acesta împlinește doi ani. „84 de lei mi se pare o sumă infimă. Nu știu exact ce se poate cumpăra pent un copil într-o lună de acei bani. Eventual, o pereche de pantofi sau câteva tricouri, dar un copil are nevoie de mult mai multe lucuri într-o lună. Să nu mai vorbim despre mâncare și alte lucruri necesare pentru grădiniță sau școală. Ar fi mult mai util dacă ar rămâne suma de 200 de lei, ținând cont că în alte țări membre UE alocația e undeva în jurul a 100-150 de euro”, precizează un alt părinte.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here