BĂIUŢ – „Imediat ne şterg de pe hartă!”

7988

Dacă vrei să afli adevărul despre o localitate, înainte să întrebi autorităţile, întreabă bătrânii zonei. Au muncit şi au trăit aici vreme de  decenii, au trăit mărire şi decădere. Au trecut dincolo de patimi şi, într-un final, merită ascultaţi mai mult decât i-ai asculta pe politicieni.Comuna Băiuţ a fost odinioară, pe vremea mineritului viu, înfloritoare.

Imaginaţi-vă că veneau zilnic de la cinci autobuze în sus, în localitate, cu mineri de pe sate. Care munceau, mâncau, consumau acolo. Azi, Băiuţul e pustiu, abia de vezi zece oameni pe stradă, mai puţin când îşi aşteaptă părinţii copiii la şcoală. Imaginea ne-a descrie Iosif Horvath, de 84 de ani, fost miner, evident.

“Ii gata de noi, imediat ne şterg de pe hartă! Nu-i cine, de-am avea tată,ca-n familie, s-ar face ceva. Ca-n familie, nu? S-o dus toată lumea, numa’ bătrânii au rămas. Şi copiii. În Spania, în Anglia, care unde-o văzut cu ochii. Şi io am doi nepoţi în Spania.  Io n-am lucrat în subteran, am fost în Flotaţie, la prepararea minereului, vreme de 27 de ani. Cum să nu-ţi pară rău după minerit? Nu era traiul strălucit, să nu crezi, da’ eram ca o familie. Amu’ nu-i nicăieri nici familia adevărată. Da’ o venit apoi vremuri în care cineva o gândit că Băiuţul n-are viitor. Cineva care poate că nici n-o fo’ în veci aici. Apoi am sperat la altceva, o fo’ vorba c-or deschide drum spre Botiza, peste Văratec. Drum este, că umblau maşinile cu muncitori, da’ nu l-o mai reparat nime’, ce să-l asfalteze. Baiul e că aici se strică tăte. Mina, şcoala, tăt. Ai văzut cum arată şcoala din Strâmbu? Mai mare groaza… Băiuţul va dispărea. Îi plin de case pustii, nu mai vin la ele aparţinătorii. De laşi o casă nelocuită şi doi ani se simte, se vede! O să vedeţi, de la an la an se va vedea…”, încheie octogenarul, cu tristeţe.

Alexandru RUJA

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here