BAIA SPRIE – Proiect pentru reînființarea unui spital, blocat de câțiva consilieri

2728

Un spital închis de Guvern și redeschis de localnici nu poate funcționa din cauza lipsei de interes și de bunvoință a Consiliului Local. Este vorba despre spitalul din Baia Sprie, închis în 2011 prin ordonanța de Guvern care închidea zeci de spitale din toată țară. Numai că localnicii s-au trezit în situația de a face naveta la Baia Mare pentru orice consultație, astfel că au decis să rezolve problema. Mai mulți localnici și oameni de afaceri din oraș au redeschis spitalul prin ubscripție publică. Societatea are acum 319 acționari, printre care și Consiliul Local.

Cele două corpuri ale spitalului desființat prin decizie guvernamentală au rămas în proprietatea Primăriei. Consilierii locali din Baia Sprie au decis concesionarea clădirilor către noua societate privată. Numai că, în lipsa unor documente, concesiunea nu s-a mai putut face. De aemenea, în lipsa acelorași documente, nu se poate semna contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, toate demersurile societății sunt blocate, nu se pot obține fonduri pentru dezvoltare, nu se pot semna contracte, nu se poate face absolut nimic.

Managerul Maria Pop explică situația pe larg: „Spitalul a fost desființat, dar nu a fost radiat. Astfel, pe adresa respectivă, la CAS apare fostul spital, iar noi nu putem încheia un contract pe noua structură”, spune ea. Astfel, mai arată ea, s-au început demersurile pentru radierea vechiului spital, însă s-au împotmolit pe parcurs, iar de aproape un an bat pasul pe loc. „Primăria, printr-o hotărâre de Consiliu Local, a înaintat documentația către Prefectură, iar Prefectura a făcut nota de fundamentare și a solicitat emiterea Hotărârii de Guvern pentru radiere (a vechiului spital, n.r.). Anul trecut, în august a venit de la Consiliul Legislativ un răspuns în care se solicită informații despre ce s-a întâmplat cu baza materială a fostului spital, care s-a închis”, mai spune ea. Potrivit legii, baza materială ar fi trebuit redirecționată către o altă unitate medicală. Numai că la vremea respectivă nimeni nu s-a interesat de asta, iar baza materială a rămas în paragină. Astfel, astăzi, acolo pot fi văzute paturi și materiale pline de mizerie, abandonate, ruginite. „Toată aparatura care nu îndeplinea criteriul de casare, trebuia predată unei unități spitalicești, ceea ce nu s-a întâmplat atunci. Eu, când le-am spus că trebuia să facă asta, au spus că exagerez”, mai spune managerul. Ceea ce ar trebui acum să facă Consiliul Local este o nouă hotărâre, prin care să rezolve această problemă. În lipsa HCL, nu se poate face radierea vechiului spital, iar toate demersurile începute sunt, acum, blocate.

Proiect blocat în Consiliul Local

Managerul arată că, deși a adus în discuție de nenumărate ori această problemă, o parte din consilierii locali, mai precis cei aparținând grupului PSD, se opun înființării spitalului acolo. „Am participat la ședință, atunci când a fost proiectul pus în discuție, când trebuia votat. M-au umilit, au vorbit cu mine… nu vă explic cum. Unul dintre consilieri a declarat în ședință că nu îl interesează să facă acolo spital, pentru că vrea să facă un hotel”, mai spune ea. Proiectul este blocat în Consiliul Local, ori de câte ori trebuie votat.

Contactat telefonic, consilierul local Dorin Sabo, unul dintre ce mai vehemenți oponenți ai proiectului, și-a susținut părerea că spitalul ar trebui să fie al Consiliului Local și nu unul privat, arătându-se indignat că oamenii trebuie să plătească pentru consultații. Cel mai probabil, consilierul nu este în temă cu ce are de făcut Consiliul Local pentru ca băisprienii să nu mai fie nevoiți să plătească consultațiile și să poată beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Primarul Alin Bîrda a fost, în schimb, mult mai optimist în ceea ce privește viitorul acestui spital. „Proiectele vor fi votate până la urmă. Sunt consilieri care se opun, dar deocamdată trebuie rezolvată compensarea redevențelor și eșalonarea datoriilor către administrația locală, după care se va putea face concesionarea”, a spus el.

Lipsa documentelor blochează orice demers pentru dezvoltare

Investiția în noul spital se ridică la 500.000 de lei, iar în unitatea medicală funcționează 14 cabinete medicale, de diferite specialități și cabinete de medicină de familie. Proiectul prevede realizarea unui lift, achiziționarea unui autovehicul, concesionarea clădirii. Toate acestea necesită fonduri la care unitatea medicală nu are acces, în lipsa radierii vechiului spital și înființarea celui nou, în acte. Conducerea unității a depus o cerere de finanțare prin GAL (Grup de Acțiune Locală, n.r.) pentru suma de 200.000 de euro pentru dezvoltarea unui centru de recuperare, fizioterapie și îngrijire la domiciliu, bani pe care nu îi poate primi fără radierea vechiului spital. De asemenea, concesionarea clădirii este imposibilă.

Motivul invocat de către consilieri este acela al unei datorii de aproape 100.000 de lei, pe care societatea o are. „Ei acuză faptul că Medspria are datorii la redevențe și impozite aproape un miliard (lei vechi, n.r.). Dar astea se compensează, conform contractului, cu investițiile făcute. Ei spun că de ce să ne ajute, că noi suntem o firmă privată. Dar nu ne ajută pe noi, ca firmă, ci ajută comunitatea”, mai explică Maria Pop.

Unitatea medicală și-a dovedit necesitatea și eficiența prin cele peste 14.000 de buletine de analiză care s-au făcut în cursul anului trecut. Având în vedere că vorbim despre un oraș cu 16.000 de locuitori cifra este foarte mare. De asemenea, cabinetele medicilor de familie care funcționează acolo au avut peste 6.000 de consultații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here