BAIA – SPRIE – De unde vine numele celebrei fântâni arteziene din Centrul Civic

1030

Fântâna lui Stoll, arteziana în jurul căreia s-au născut numeroase poveşti pline de mister, a primit numele unei personalităţi din oraş.

E vorba de Stoll Karoly (n. 17 octombrie 1811, Baia – Sprie – d. în Budapesta, în 8 septembrie 1887), fost absolvent al Facultăţii de Drept şi al Academiei de Minerit. În anul 1930, Stoll Karoly se afla în serviciul public al procuraturii, în anul 1846 salvează Cavnicul de o uriaşă avalanşă de zăpadă, în 1848 ajunge comisar guvernamental. Generalul Bem îl ridică la gradul de maior, primind putere administrativă peste câteva judeţe. În 1849 ajunge “hegymester” în Baia – Sprie. “Hegymester” era “maistru de munte”, care administra economic şi juridic un teritoriu.

Stoll Karoly n-ar o viaţă lină, ajunge la un moment dat lider declarat al revoltei populare. În 7 mai 1850 e prizonier de război, condamnat la închisoare în cetatea Oradei. După ce e achitat, e numit şef de cadastru în Satu – Mare,, Arad, Bekes, Csanad şi Szabolcs.

Ajunge consilier regal în administraţia minelor în anul 1865. După anul 1865 devine reprezentantul legal în Parlamentul de la Budapesta a circumscripţiei Baia Mare, unde rămâne până în 1876, când se pensionează. Atunci primeşte titlul de cavaler de rang III al Ordinului “Coroana de Fier”.

Stoll Karoly este cetăţean de onoare al oraşelor Baia – Sprie şi Cavnic.

Se stinge din viaţă la Budapesta, la vârsta de 77 de ani.

Mai multe stiri pe axanews.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here