BAIA-SPRIE – Administrația investește direct pentru cetățenii ei

66

La Baia-Sprie se așteaptă relansarea economică. Până atunci autoritățile locale au prins a derula câteva proiecte de interes local necesare și menite a astupa goluri investiționale legate de viața de zi cu zi a cetățănilor și, nu în ultimul rând, de timpul lor liber.

  1. Primarul Alin Sebastian Bîrda a avut o idee menită a relua tradiția unui turism local, de sfârșit de săptămână, pe Valea Chiuzbăii. Turism pe care-l practicau cei din Baia-Sprie sâmbăta și duminica într-o zonă extrem de generoasă ca frumusețe, aer curat, slănină friptă, grătare și toate cele pentru o zi de odihnă plină. Primarul, în colaborare cu Ocolul Silvic, au stabilit locurile în care se pun filigorii și lângă acestea locuri special amenajate pentru făcut focul. E o investiție mică din bugetul local, cu efecte majore legate de timpul liber și petrecerea acestuia în natură. E mai ușor de păstrat distanțarea socială, e un spațiu sigur în lupta cu Covid-19!
  2. Se continuă, de asemenea, proiectul de anvelopare a blocurilor din cartierul Microraion Vest! Trei blocuri intră în acest proiect cu finanțare din bugetul local. În paralel, alte trei blocuri se anvelopează prin POCU (proiect care a început).
  3. S-a dat startul unei lucrări care cuprinde o pistă de alergare situată între Rustic și sala de sport, o pistă rotundă cu tartan. În complexul acesta fiind și un amfiteatru în aer liber, alei pietonale de plimbare pentru bunici și nepoți. De asemenea, aici vor fi și-un teren de sport sintetic, de fapt un miniteren de fotbal și aparaturi pentru fitness urban. E o investiție din bugetul local al orașului.
  4. S-a dat start (PND-L) unui proiect așteptat de comunitate, drumul de legătură Baia-Sprie – Satu Nou. S-au început lucrările de decopertare a pământului vegetal, se vor continua pe calea Ungurașiului până la joncțiunea cu DN 18. Drumul urcă dincolo de pădure, traversează fostul poligon și coboară prin pășunea Satu Noului, făcând legătura cu centura de pe strada Oborului din Baia Mare. Se decongestionează astfel și circulația sufocantă de pe DN 18 (Baia Mare – Baia-Sprie). E un drum de ocolire de cinci kilometri.

E vorba de felul în care, prin investiții, ale bugetului local, se dă impuls vieții economice din Baia-Sprie.

Sigur că între timp se continuă reparațiile drumurilor orășenești.

Baia-Sprie a gestionat bine criza sanitară provocată de noul coronavirus. Nu sunt în oraș cazuri de Covid-19.

Anul 2020 va fi dificil până la sfârșitul lui. Doar dacă viața economică locală va continua vor apărea semne că se intră în normalitate.

P.S. În oraș, UDMR-ul, ne spune viceprimarul, a participat la viața socială. Astfel, în cadrul unui proiect pornit la inițiativa guvernului maghiar, un antreprenor chinez a donat un milion de măști de protecție pentru cetățeni. A fost o donație pentru organizații ale UDMR din Transilvania. UDMR-ul din Baia-Sprie a donat măștile la Căminul de Bătrâni din oraș și la liceul din localitate!

Marian ILEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here