BAIA MARE – Fosta moară de grâu şi-a dat obştescul sfârşit (GALERIE FOTO)

1248

În urmă cu câţiva ani, administraţia locală băimăreană şi-a manifestat intenţia de a amenaja un aquapark în zona Strandului Municipal, obiectiv pe care s-a pus lacătul din cauza spaţiului considerat impropriu. Amenajarea aquapark-ului presupunea, cel puţin iniţial şi la nivel declarativ, şi achiziţia fostei mori de grâu. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată, iar recent, fosta moară şi-a dat obştescul sfârşit, fiind pusă, în mare parte, la pământ.

La începutul secolului trecut, oraşul Baia Mare era mult mai restrâns geografic decât în prezent. Totuşi, la o aruncătură de băţ de una dintre porţile de intrare în oraş, Podul Viilor, se afla moara de grâu. Activitatea de morărit a continuat în ciuda timpului şi epocilor istorice. Chiar şi după ce comunismul a făcut loc democraţiei, moara încă a funcţionat.
“Mergea lumea la moară. Era activitate multă acolo şi în vremea lui Ceauşescu şi puţin după 1989. Apoi, nu ştiu să spun din ce motive, moara s-a închis. Au venit privatizările şi s-a schimbat totul”, a relatat Ioan, un băimărean din zona Centrului Vechi.

# A vrut-o primăria!…
Astfel, moara de grâu a devenit fosta moară de grâu, iar spaţiul a trebuit să îşi câştige o nouă identitate. Însă, datorită aspectului, acest lucru a fost cam greu. Multe elemente din istoria obiectivului s-au pierdut în… istorie. Însă, cert este că, în urmă cu trei ani, ea a ajuns în atenţia băimărenilor. În anul 2016, administraţia locală şi-a manifestat intenţia de a achiziţiona moara, pentru a amenaja celebrul aquapark. Moara se afla în proprietatea SC Viporex & CO SRL, societate în faliment. În luna aprilie, pe masa consilierilor locali a fost pus un proiect de hotărâre, prin care autoritatea locală dorea să participe la licitaţie.
Conform evaluării realizate în ceea ce priveşte obiectivul, întreg perimetrul supus discuţiei cuprindea moara şi curăţătoria, silozul de cereale, magazin de făină şi produse, clădire sală de maşini, clădire tablou electric, şopron metalic, siloz de făină, birouri, laborator, pod de basculă, magazin şi vestiare.

“Potrivit Fișei Corpului de Proprietate din Cadastrul Edilitar, imobilul are în compunere construcții având o suprafață desfășurată de peste 3.000 metri pătraţi, dispuse pe un teren cu suprafața de 4.100 metri pătraţi. Acest imobil se învecinează cu două imobile aflate în domeniul public al Municipiului Baia Mare, respectiv la vest Casa Căsătoriilor, iar la nord cu Strandul Municipal imobil preluat de la Ministerul Tineretului și Sportului. Având o deschidere de peste 75 metri la strada Minerilor, prin acest imobil s-ar facilita accesul la Ștrandul Municipal”, se arăta în motivaţia proiectului de hotărâre.

# Telenovele, conflicte şi… interese?!
În şedinţă, însă, a izbucnit un conflict între primar şi câţiva consilieri, în ceea ce priveşte oportunitatea achiziţionării obiectivului. La şedinţă au participat 15 consilieri, iar fiind vorba despre o hotărâre care implică patrimoniul, a fost nevoie de votul pozitiv al 12 dintre ei. Ghinion, însă, conducerea primăriei a pierdut bătălia, numai 11 au spus “da”, în timp ce alţi patru s-au obţinut. Astfel, proiectul a căzut. Consilierii care s-au abţinut de la vot au arătat că nu au văzut niciun proiect clar al viitorului aquapark, ca atare nu au înţeles motivaţia conducerii primăriei de a intra în posesia morii.

“Un oraş ca Baia Mare ar avea nevoie de aproximativ 300 de milioane de lei pentru investiţiile de care ar avea nevoie într-un an. Ori bugetul este de 15-20 milioane. Nu cred că este oportun ca primăria să achiziţioneze toate clădirile din oraş şi să fie un jucător pe piaţa imobiliară. Investiţiile trebuie susţinute financiar”, a spus, sub protecţia anonimatului, pentru AxaNews.ro, un ales local.

În toată povestea procedurii de licitaţie în privinţa morii, la un moment dat, într-o procedură de licitaţie, a câştigat societatea Xaos Inovation SRL. Aceasta, însă, nu a achitat contravaloarea imobilului ”Moara de grîu”, în suma de 1.120.000 lei fara TVA, iar creditorii au hotărât reluarea procedurilor de valorificare a acestor imobile situate pe strada Minerilor. În cele din urmă, licitaţia a avut un câştigător. Iar lucrurile au rămas neschimbate până de curând.

# O grămadă de moloz
Cert este că, recent, au început lucrări intense pe strada Minerilor. Nu este vorba despre reamenajarea morii de grâu, mai ales că unii spun că abia se ţinea pe picioare. Mai exact, s-a trecut la desfiinţarea unor clădiri. În prezent, grămada de moloz este vizibilă de departe.

“Proprietarul acelor imobile a solicitat şi a obţinut o autorizaţie pentru demolare acolo. Conform legii, va trebui să ridice şi molozul rezultat. Nu va avea voie să lase acel spaţiu aşa”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Marinel Rob, viceprimarul municipiului Baia Mare.

Conform unor surse, desfiinţarea spaţiilor nu ar fi fost aşa cum s-ar fi aşteptat proprietarii şi executanţii. Mai exact, pe lângă imobilul ce trebuie demolat, s-ar fi prăbuşit şi un turn al vechii mori şi s-ar fi făcut moloz. În plus, tot pe surse am aflat faptul că proprietarul doreşte să construiască, în locul morii, un bloc de locuinţe.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here