BAIA MARE DE ALTĂDATĂ – Patinoarele improvizate incitau presa

328

Şi presa din Epoca de Aur monitoriza situaţia obiectivelor de interes din Baia Mare, însă avea grijă să tragă la răspundere pe oricine, atâta vreme cât nu este vorba despre conducătorul suprem al ţării.

„Dintre sporturile de iarnă cele mai gustate de către copii şi tineret sînt patinajul şi săniuţa. În condiţiile de relief ale municipiului Baia Mare pîrtiile pentru săniuţă nu constituie o problemă. Pe cînd practicarea patinajului are nevoie de patinoare. Pe la începutul lunii decembrie (cînd solul era îngheţat) o şedinţă fulger la serviciul de gospodărie comunală a Consiliului popular al municipiului Baia Mare hotărăşte amenajarea a patru patinoare. Se apropia vacanţa elevilor şi… bunul gospodar a uitat să-şi pregătească din vreme sania. O maşină a făcut ocolul oraşului – tot fulger. „Aici, aici, aici şi aici” a sunat verdictul. Constructor – Întreprinderea comunală”.
„La treabă” – şi-a încurajat directorul Întreprinderii comunale oamenii. Şi munca a început cu tîrnăcoape, ba şi cu buldozere. Pămîntul s-a ridicat pe margini pe un perimetru oarecare, iar maidanul a fost stropit cu apă. Astfel s-au născut trei patinoare (unul rămînînd în fază de proiect) – în cartierul Săsar, pe strada Victor Babeş, în faţa expoziţiei industriale şi pe strada Unirii, colţ cu strada G.Coşbuc. Şi patinele lunecă pe gheaţă. „Avem patinoare! Ura!” – au strigat unii.

“Improvizate, dar nu întreţinute!”

Duminică 5 ianuarie a.c. am trecut în revistă cele trei patinoare. Improvizaţia a sărit în ochi dintr-o privire. Pe strada Unirii cîţiva cetăţeni de pe margine erau transformaţi în garderobe, zăpada – deşi curăţată cu o lopată – se depusese pe gheaţă într-un strat destul de gros, încît cei vreo 30 de tineri începători se puteau socoti mulţumiţi mai degrabă de zăpadă decît de gheaţă. Pe strada Victor Babeş parcă luciul gheţii care se vedea făcea să fie o diferenţă între patinoare. În faţa expoziţiei am avut deziluzia să nu găsesc nici un amator de patinaj – se umplea patinoarul cu apă. Luni, 6 ianuarie am solicitat părerea despre patinoare cîtorva tovarăşi. Iată ce au răspuns!
Laurenţiu Cristea, şeful serviciului de gospodărire comunală a Consiliului popular municipal – „Patinoarele au luat fiinţă la iniţiativa noastră. Consiliul municipal pentru educaţie fizică şi sport nu ne-a acordat sprijinul cuvenit. Patinoarele sînt într-adevăr improvizate, dar e păcat că nu sînt întreţinute”.
Vasile Şuta, directorul Întreprinderii comunale – „Graba cu care s-au amenajat patinoarele a făcut să nu iasă cum ar trebui. E adevărat că nu prea au fost întreţinute, dar din moment de faţă vor fi”.
Ioan Giurcan, preşedintele Consiliului municipal pentru educaţie fizică şi sport – „Practic, nu aveam în Baia Mare un teren adecvat pentru patinoar. Avem de gînd să amenajăm temporar un patinoar pe terenul de handbal. La patinoarele existente n-am dat nici un fel de sprijin. N-avem tehnicieni pentru acest resort”.
Aşadar, improvizaţiile sînt nota dominantă. Pe cînd un lucru serios care să satisfacă cerinţele tineretului băimărean în privinţa patinajului?”, nota “Pentru socialism”, în data de 7 ianuarie 1969.

Cătă ŢINEGHE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here