BAIA MARE – Canonul cel Mare la catedrala “Sfânta Treime”

390

În perioada 11-14 martie, în prima săptămână a Postului Paștelui, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, oficiază Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

“Slujbele se țin în Catedrala Episcopală <<Sfânta Treime>> din Baia Mare. Din soborul slujitor fac parte preoți cadre universitare de la Domeniul Teologie Ortodoxă <<Justinian Arhiepiscopul>> a Centrului Universitar <<Nord>> Baia Mare, preoți profesori de la Seminarul Teologic Liceal <<Sfântul Iosif Mărturisitorul>> din Baia Mare și preoții catedralei”, informează reprezentanții Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

La încheierea slujbei de luni, 11 martie, PS Iustin a rostit o meditație adecvată primei zile din Postul Învierii Domnului și a vorbit despre Canonul ce Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

“A început călătoria duhovnicească a Postului cel Mare și Sfânt, al Postului Învierii Domnului sau al Sfintelor Paști, cum îl numim, și de fiecare dată ne îndreptăm pașii cu grăbire spre ușile care se deschid pentru noi cu multă iertare, iubire și milostivire.

Slujba Canonului cel Mare este un fel de acordare a instrumentelor. Noi, fiecare, suntem un instrument în mâna lui Dumnezeu. Suntem diferiți, unici. Într-un fel sau altul, prin noi lucrează Dumnezeu în lume. Dar dacă noi nu înțelegem că Dumnezeu lucrează prin noi și că suntem creați, zidiți în planul lui Dumnezeu ca să lucrăm împreună ca intrumentele dintr-o orchestră, atunci se produce o mare neorânduială “, a spus PS Iustin.

# Canonul cel Mare sau Canonul Pocăinței

În prima săptămână a Postului, în biserici se citește, de luni până joi, în patru părți, Marele Canon, cunoscut drept Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

“Acest canon se citește în întregime la Denia din joia săptămânii a cincea din Postul Paștilor. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul, este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră “, precizează reprezentanții Patriarhiei Române.

Din punct de vedere al structurii, canonul este un imn liturgic alcătuit din nouă cântări compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință (peste 250 la număr), ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here